Svijet 07.11.2020.

BAJDEN: Pobijedio sam sa jasnom većinom, molim moje glasače za strpljenje

ČITANJE: 2 minute

Kandidat za predsjednika Amerike Džo Bajden (Joe Biden) obratio se kratko iz Vilmingtona. Poručio je svojim biračima da se strpe.

– Dragi sugrađani Amerikanci, nemamo još konačnu potvrdu pobjede, ali brojke su jasne. Govore nam da imamo jasnu i uvjerljivu priču. Pobjedit ćemo u ovoj trci. Samo pogledajte šta se sve desilo od jučer. Prije 24 sata bili smo u zaostatku u Džordži, sada smo u vodstvu i osvojit ćemo tu državu. Prije 24 sata bili smo u zaostatku u Pensilvaniji, a sada ćemo pobijediti. U prednosti smo, ali pobjeđujemo u Arizoni, Nevadi, ustvari naše vodstvo se dupliralo u Nevadi. Na putu smo ka više od 300 elektorskih glasova. Pogledajte nacionalne broje. Pobijedit ćemo u ovoj utrci sa jasnom većinom, sa nacijom iza nas. Imamo više od 74 miliona glasova. Pobjeđujemo Trampa za četiri miliona glasova. I to još raste. Posebno sam ponosan na to kako smo dobro prošli širom Amerike. Bit ćemo prvi demokrati koji će pobijediti u Arizoni za 24 godine, prvi demokrati koji će pobijediti u Džordži u 28 godina. I izgradili smo „plavi zid“ usred zemlje, koji se srušio prije četiri godine – rekao je Bajden, između ostalog.

Uz njega je stajala Kamala Heris (Kamala Harris) na pozornici, prenosi Avaz.

Kako prenosi CNN, Bajden trenutno ima 253 elektorskih glasova, dok Donald Tramp (Trump) ima 213.

Osvrnuo se i na činjenicu da je jučer u Americi u jednom danu koronavirusom zaraženo 125.000 ljudi kazavši kako je, zajedno sa senatorisom Heris, održao nekoliko sastanaka s grupom stručnjaka za javno zdravstvo vezanih za ekonomsku krizu s kojom se Amerika suočava.

– Pandemija ne jenjava. Brojke lete u nebo. Uskoro bismo mogli imati i po 200 hiljada novozaraženih dnevno, a približavamo se i brojci od 240.000 izgubljenih života. 240.000 izgubljenih života širom Amerike – kazao je Bajden.

Istakao je da tenzije rastu, i da moraju rasti nakon ovako teških izbora.

– Ali, moramo ostati mirni. Strpljivi. Pričekajte da završi ovaj izborni proces i pričekajte da izbroje sve glasove – zaključio je Bajden.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: Džo Bajden