Svijet 14.12.2022.

Bajden potpisao Zakon o zaštiti istopolnog braka, važi na čitavoj teritoriji SAD

ČITANJE: 1 minuta

Džozef Bajden je u Bijeloj kući pred mnoštvom zvanica potpisao Zakon o zaštiti istopolnog braka na čitavoj teritoriji Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik je potpisujući tekst izrazio zadovoljstvo zbog “presudnog napretka ka jednakosti, slobodi i pravdi, ne samo za neke, nego za sve”.

Ovo je poseban trenutak za američkog predsjednika koji je prije deset godina, dok je bio potpredsjednik Baraka Obame, javno zagovarao brak za sve.

Bajden je u vrt Bijele kuće pozvao “grupu parlamentarnih poslanika” iz redova demokrata i republikanaca, kao i “aktiviste i osobe koje su vodile sudske postupke za pravo svih na brak”, rekla je u ponedjeljak Karin Žan-Pjer, prva sekretarka za medije Bijele kuće koja otvoreno priznaje svoju homoseksualnost.

Među zvanicama su bili muzičke i filmske zvijezde.

Ovaj zakon će “donijeti mir milionima LGBTQI+ i međurasnih parova koji od sada imaju prava i zaštitu koja pripada njima i njihovoj djeci”, rekla je Žan-Pjer.

Istopolne zajednice od 2015. štiti Vrhovni sud Sjedinjenih Država. Ali, nakon istorijskog zaokreta tog suda o pobačaju u junu, mnogi liberali se boje da bi se i ovo pravo moglo ukinuti.

Donošenjem novog zakona ukidaju se pređašnji zakoni u kojima se brak definiše kao zajednica muškarca i žene, a matičarima se zabranjuje – bez obzira na to u kojoj saveznoj državi rade – da diskriminišu parove “zbog pola, rase, etničke pripadnosti i porekla”.

Za novi zakon (Respect for Marriage Act) glasali su svi demokratski poslanici i 39 republikanskih, a 169 članova konzervativne stranke bilo je protiv.

(Agencije)