Svijet 26.06.2022.

BAJDEN RAZGOVARAO SA ŠOLCOM Putin mislio da će rascijepiti NATO, ali nije i neće

ČITANJE: 2 minute

Američki predsjednik Džo Bajden i njemački kancelar Olaf Šolc održali su danas sastanak uoči sjednice zemalja članica G7 te su pozvali na jedinstvo zapadnih zemalja kada je riječ o ratu u Ukrajini.

Predsjednik SAD-a je u razgovoru sa njemačkim kancelarom rekao kako se zemlje moraju držati zajedno i u slučaju stavova i odluka koje se odnose na Rusku Federaciju.

– Moramo ostati zajedno. Ruski predsjednik Vladimir Putin se nadao da će rascijepiti NATO i G7, ali nije i neće – rekao je Bajden Šolcu.

Takođe, lider SAD-a je pohvalio Šolca i njegovo vodstvo kao trenutno predsjedavajućeg grupe G7 naročito u turbulentnom periodu za Evropu, ali i cijeli svijet.

– Želim da pohvalim vaše vođenje G7 koje se dodatno pojačalo kako ste postali kancelar. Način na koji radite ima veliki uticaj na kretanje ostatka Evrope, naročito u vezi s Ukrajinom – ističe predsjednik SAD-a.

S obzirom na to da se sastanak zemalja G7 održava u dvorcu Elmau koji se nalazi na području Alpa, Bajden je Šolcu rekao kako je oduševljen prirodom i da se rado prisjeća svojih skijaških dana.

Povodom sastanka oglasili su se i iz kabineta njemačkog kancelara te su poručili kako su lideri, osim ukrajinske krize, razgovarali i o bilateralnim odnosima zemalja.

– Snažni partneri stoje zajedno u G7 i spremni su iskoristiti svoje jedinstvo za rješavanje globalnih problema. Uz konkretne inicijative i partnerstva za klimu, održive investicije, globalnu sigurnost hrane, globalno zdravlje i jačanje demokratije – saopšteno je iz Berlina.

Kancelar je nekoliko dana prije početka trodnevnog samita poručio kako se zbog rata u Ukrajini ne smiju zanemariti i drugi problemi.

– G7 ne smije zanemariti svoju odgovornost za globalne izazove kao što su klimatska kriza ili pandemija. Mnogi ciljevi koje smo si postavili na početku godine postaju sve važniji kako se situacija u svijetu mijenja – zaključio je Šolc.

(A. S.)