Svijet 16.06.2021.

BAJDEN: Rekao sam Putinu da moj stav nije protiv Rusije, već za Amerikance

ČITANJE: 2 minute

Američki i ruski predsjednik, Joe Biden i Vladimir Putin, završili su razgovore u srijedu u ženevskoj Vili Grange.

Obje strane ranije su kazale su da od sastanka imaju vrlo niska očekivanja, ali se slažu da je dobro da je do sastanka uopće došlo s obzirom na to da su dvije globalne velesile posljednjih godina u zategnutim odnosima. Sastanak je imao dva dijela. Prvi je trajao 93, a drugi 65 minuta, prenosi jutarnji.hr.

Nakon sastanka, dvojica predsjednika održali su konferenciju za medije. Nakon ruskog predsjednika Putina, novinarima se obratio i američki predsjednik Joe Biden.

– Upravo sam završio sastanak s Putinom. Puno se govorilo o sastanku, no nema zamjene za osobni razgovor oči u oči, a Putin i ja imamo vrlo odgovorne zadaće. Naš odnos mora biti stabilan, predvidljiv i u zajedničkom interesu. Objasnio sam mu zašto sam rekao što sam rekao i zašto radim što radim. Rekao sam mu da moj stav nije protiv Rusije, već za američki narod. Jačamo savezništvo s našim prijateljima i štitimo Amerikance. Dio DNA naše zemlje je zaštita temeljnih prava i zato reagirano na kršenje ljudskih prava koje se događa u Rusiji. Mi ne dobivamo prava od naše vlade, nego ih imamo samim time što smo rođeni. To sam mu jasno dao do znanja i zato sam govorio i o Alekseju Navaljnom.

– Govorio sam i o slobodi medija i govora i jasno mu dao do znanja da preko takvih stvari nećemo prijeći. Imamo i zajedničke interese, a to su dobrobit ruskog i američkog naroda, ali i sigurnost čitavog svijeta, rekao je Biden.

On dodaje kako su detaljno razgovarali o koracima u obuzdavanju naoružanja i nastavku diplomatske suradnje.

– Razgovarali smo i o cyber sigurnosti i o tome da je nedopustivo da kriminalci čine zločine na bilo kojem teritoriju. Također, tema je bila i Sirija te Iran te kako da Arktik učinimo prostorom zajedničkog interesa i posla, a ne sukoba. Razgovarali smo i kako suzbiti terorizam u Afganistanu, kao i o slučaju Ukrajine koja mora zadržati svoj teritorijalni integritet.

Važno je bilo sastati se s Putinom uživo kako ne bi bilo nesporazuma. Ton čitavog sastanka je bio dobar i pozitivan. Ako se u nečemu nismo složili, to nije bio izvor trzavice. SAD je pokazao da se vratio i da smo tu za svoje saveznike i da smo spremni baviti se najvećim problemima u svijetu kao i imati dobar odnos s Rusijom.

Ovdje se radi o tome kako krenuti naprijed. Slušao sam Putinovu konferenciju i on je rekao kako trebamo jasne i brze odluke, izjavio je Biden.

(SB)

Oznake: Džo Bajden