Svijet 15.07.2021.

BAJDEN SA MERKELOVOM: Obnavljanje veza Vašingtona i Berlina nakon Trampovog mandata

ČITANJE: 1 minuta

Američki predsjednik Džozef Bajden danas je u Bijeloj kući dočekao njemačku kancelarku Angelu Merkel, tokom, najvjerovatnije, njene posljednje zvanične posjete Vašingtonu.

Kancelarka se prethodno sastala sa potpredsjednicom SAD Kamalam Haris, a planiranin su razgovori i s ostalim visoko pozicioniranim američkim zvaničnicima, prenose agencije.

Kako prenosi AP, očekuje se da će Merkel, koja je tokom skoro 16 godina mandata sarađivala sa četiri američka predsjednika, razgovarati tokom posjete SAD o pandemiji korona virusa i širenju kineskog i ruskog gasovoda, kojem se SAD protivi.

I Merkel i Bajden nadaju se da će njihov susret doprinijeti obnavljanju veza dva saveznika poslije mandata Donalda Trampa.

Posjeta Merkelove Bijeloj kući, koja je prva nekog evropskog lidera otkad je Bajden preuzeo funkciju u januaru, pokazuje da SAD žele da poprave odnos sa vodećom evropskom zemljom, prenosi Rojters.

SAD i Njemačka su ključni saveznici NATO, ali se spore oko nekoliko teških pitanja, kao što su izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije ka Njemačkoj preko Baltičkog mora.

Takođe se ne slažu oko ekonomske saradnje sa Kinom, nastavka ograničenja putovanja u SAD iz Evrope i protivljenja Njemačke privremenim odricanjem od autorskih prava radi ubrzanja proizvodnje vakcina protiv virusa korona.

Tema će biti i borba protiv pandemije kovida-19 i klimatskih promjena.

(SB)