Svijet 22.07.2021.

Bajden se obratio Amerikancima: Teorije zavjere se šire zemljom, ostatak svijeta nam se čudi

ČITANJE: 1 minuta

Američki predsjednik demokrata Džo Bajden je upozorio na teorije zavjere za koje je naglasio da se šire zemljom i dijele naciju. Kako je izjavio, ostatak svijeta se čudi Amerikancima.

Govoreći za CNN povodom pola godine predsjedničkog mandata, podsjetio je na teorije zavjera krajnje desničarske grupe QAnon i teorije zavjera o vakcinama protiv koronavirusa, prenosi Klix.

“Šta ćete kazati unucima ili djeci o tome šta se dešava? Sjećate li se ovakvog vremena ikada prije, bilo da ste demokrata ili republikanac? Ovo nije ono što smo mi zaista. I kazat ću još nešto. Imam mnogo međunarodnog iskustva, ne dobrog, ne lošeg, ali imam ga. Predsjedavao sam Odborom za vanjske poslove, bio sam duboko involviran. Bavio sam se nacionalnom sigurnošću u administraciji predsjednika Baracka Obame. Ali, ljudi, ostatak svijeta nam se čudi”, poručio je Bajden.

Ranije je Bijela kuća odlučila da se suprotstavi objavljivanju dezinformacija na društvenim mrežama, posebno onih koje se odnose na vakcine protiv koronavirusa. Zdravstveni zvaničnik Vivek Murti je prošle sedmice upozorio da su dezinformacije, kako je kazao, ozbiljna prijetnja po javno zdravlje.

Nadležni su prozvali kompanije poput Fejsbuka smatrajući da ne ulažu dovoljno napora da onemoguće objavljivanje lažnih informacija. Bajden je 19. jula ocijenio da Facebook time “ubija ljude”. Potcrtao je da se to odnosi na neadekvatno djelovanje po pitanju dezinformacija, prenosi CNN.

(E.M)

Oznake: Džo Bajden