Svijet 02.12.2022.

Bajden se opet blamira: Pogledajte kako je sad nazvao Makrona

ČITANJE: 1 minuta

Džo Bajden pogrešno je izgovorio ime Emanuela Makrona, predsjednika Francuske, prilikom prijema dobrodošlice u Bijelu kuću, piše britanski Telegraph, prenosi Jutarnji.

U govoru je američki predsjednik i Markiza de Lafayettea, francuskog aristokrata iz doba Rata za nezavisnost, nazvao “Marcusom de Lafayetteom”.

Govoreći ispred Bijele kuće, Bajden je “amerikanizirao” Makronovo ime dok se ovaj samo smješkao. Francuski predsjednik u Vašington je stigao u srijedu na razgovore koji bi trebalo da liberalizuju američki Zakon o inflaciji, vatrogasnu mjeru Bajdenove administracije koja bi mogla podstaknuti trgovinski rat između Europe i SAD.

Podsjećamo da su Bajdena i prošli mjesec ismijavali jer je britanskog premijera Rišija Sunaka nazvao “Raši Sanok”.

Bajden je Makronu poželio dobrodošlicu ističući da je Francuska najstariji američki saveznik i “nepokolebljivi partner u borbi za slobodu”.

“Francuska i Sjedinjene Države suočavaju se s grabežljivom osvajačkom ambicijom Vladimira Putina i brutalnim ratom Rusije protiv Ukrajine, koji je još jednom razbio mir na evropskom kontinentu”, poručio je Bajden.

Bajden je u srijedu prvo neformalno ugostio francuskog predsjednika. Na Twitteru je objavljena i zajednička fotografija s Džil Bajden i Brižit Makron.

U četvrtak su zajednički učestvovali na ceremoniji u Bijeloj kući na kojoj je bila i vojna počasna straža.