Svijet 07.10.2022.

Bajden: Svijet najbliži nuklearnom “armagedonu” od kubanske krize

ČITANJE: 2 minute

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uništenja svijeta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, pošto ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, u trenutku kada bilježe značajnije neuspjehe u osmomjesečnom ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Govoreći na skupu Demokratske stranke u Njujorku, njegove komentare “van kamere” čuli su novinari iz Bijele kuće.

Bajden je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin “momak koga prilično dobro poznaje” i da se ruski lider “ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja”, navodi britanska agencija.

On je naveo da se svijet nije suočio s “mogućnošću “armagedona” još od Kenedija i kubanske raketne krize.“

Američki predsjednik je sugerisao da je Putinova prijetnja stvarna “jer se njegova vojska, moglo bi se reći, pokazala znatno slabija od očekivanog”.

Zvaničnici u SAD mjesecima upozoravaju na mogućnost da Rusija upotrijebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, jer se suočava sa nizom strateških neuspjeha na bojnom polju, a ove Bajdenove primjedbe predstavljaju najsnažnija upozorenja koja je američka vlada do sada iznijela o nuklearnim rizicima, navodi Rojters, a prenosi Tanjug.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada SAD razmatraju kako da odgovore na niz potencijalnih scenarija, uključujući strahove da bi Rusi mogli da upotrijebe taktičko nuklearno oružje, prema tri izvora obavještena o najnovijim obavještajnim podacima, a koje je ranije izvijestio CNN.

Istovremeno, američki zvaničnici su ove nedjelje saopštili da nisu uočili nikakve promjene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale odgovor u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.

“Nismo vidjeli nikakav razlog da prilagodimo sopstvene strateške nuklearne pozicije, niti imamo naznake da se Rusija sprema da u ovom trenutku upotrijebi nuklearno oružje” rekla je u utorak sekretar za štampu Bijele kuće Karin žan Pjer.

Stručnjaci smatraju da je tokom 13-dnevne kubanaske raketne krize 1962, koja je uslijedila nakon američkog otkrića o tajnom razmještanju nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza na Kubi, svijet do sada bio najbliži nuklearnom uništenju, navodi Rojters, prenosi Telegraf.