Svijet 21.09.2021.

BAJDENOV PRVI GOVOR U UN: Svijet se nalazi u odlučujućoj deceniji

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden se prvi put u ovoj funkciji obraća u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda prilikom čega je obećao dobru saradnju sa saveznicima u ovoj “odlučujućoj deceniji za svijet”.

Naveo je da namjerava sarađivati s partnerima s ciljem vođenja svijeta ka prosperitetnijoj budućnosti svih s obzirom na to da se, kako vjeruje, nalazimo na prekretnici u historiji, prenosi Klix.

“Vjerujem da moramo raditi kao nikada do sada. Da bi uspjeli nešto za vlastiti narod, moramo se duboko angažovati i sa ostatkom svijeta”, rekao je Biden.

Njegova uvjeravanja o nastavku saradnji dolaze usljed napetosti zbog povlačenja Amerike iz Afganistana te nakon najnovije diplomatske svađe sa Francuskom i dogovorima o podmornicama iz kojih je ova zemlja isključena.

“Završili smo 20-godišnji sukob u Afganistanu. Sada zatvaramo taj period nemilosrdnog rata i otvaramo novu eru nemilosrdne diplomatije”, rekao je on navodeći da će fokus biti na indo-pacifičkoj regiji.

Kao jedan od primjera pozitivnog globalnog djelovanja naveo je to da SAD ulažu 10 milijardi dolara u globalnu borbu protiv gladi, a najavio je i napore za mobilizaciju 100 milijardi dolara za podršku klimatskim akcijama u zemljama u razvoju.

“Umjesto da se nastavimo boriti u ratovima iz prošlosti, usredotočeni smo na usmjeravanje naših resursa u izazove koji drže ključeve naše kolektivne budućnosti. A to su: Okončanje ove pandemije, rješavanje klimatske krize, upravljanje promjenama u globalnoj dinamici moći, oblikovanje svjetskih pravila o vitalnim pitanjima poput trgovine, cyber-a i tehnologija u nastajanju, te suočavanje s prijetnjom terorizma”, rekao je Biden globalnim liderima.

Usred napetih američko-kineskih odnosa, Biden je naglasio da SAD “ne traže novi Hladni rat ili podijeljeni svijet”, ali da će “energično braniti sebe, svoje saveznike i njihove interese od napada”.

Inače, Biden je u ponedjeljak navečer doputovao u New York, na sastanak sa generalnim sekretarom Antoniom Guterresom uoči današnjeg obraćanja, a jedan drugom su obećali uzajamnu podršku.

U toku je 76. Generalna skupština UN-a koja se održava u kontekstu klimatske krize i pandemije koronavirusa s obzirom na to da su oba problema zaoštrila podjele na globalnom nivou.

(SB)

Oznake: Džo Bajden