Magazin 25.05.2020.

BAJRAM U DOMU PORODICE HADŽIKADUNIĆ: Najznačajniji praznik proslavljamo u znaku ljubavi i blagodati

ČITANJE: 2 minute

Završetkom mjeseca ramazana nastupa ramazanski Bajram, jedan od najznačajnijih muslimanskih praznika, koji vjernici okupljeni u krugu porodice i prijatelja proslavljaju ukupno tri dana. Ovaj praznik koji kod vjernika, muslimana protiče u znaku humanosti i darivanja, u Bosni i Hercegovini prati niz karakterističnih običaja.

Pripreme za obilježavanje ramazanskog Bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći, Lejletul-kadra. Kuća i dvorište se detaljno čiste, obavlja se kupovina namirnica potrebnih za spremanje bajramskih jela, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, najčešće u vidu odjevnih predmeta i prigodnih poklona.

Za porodicu Hadžikadunić iz Doboja, Bajram je jedan od najljepših i najsretnijih praznika, jer su to dani kada je okuplja porodica.

“Prvi dan Bajrama posjećujemo roditelje moga oca, gdje se svi okupljamo, drugi dan idemo maminom ocu gdje smo ponovo svi zajedno, a treći dan dolaze svi nama i tako svake godine”, priča Merima Hadžikadunić.

Bajram za ovu porodicu su dani puni blagodati i jedini kada su svi zajedno.

Situacija ove godine je malo drugačija, jer zbog pandemije korona virusa, neki od članova porodice su bili spriječeni da dođu.

Bajramski ručak neizostavan je dio tradicionalnog obilježavanja Bajrama. Najčešći bajramski ručak u Bosni i Hercegovini počinje supom ili čorbom, nakon čega slijedi varivo, sarma, bosanski lonac i slična jela.

Na bogatoj trpezi porodice Hadžikadunić svakog Bajrama nađu se raznovrsna jela, pite, meso, čorbe, sarme, sutlijaš i naravno kolači.

“Baklava je jedina neizbježna i nešto najljepše na trpezi uz kaficu”, kaže Merima Hadžikadunić.

“Održavanje tradicije je jako bitna za svakog i jako bitna da se prenosi na nas mlađe. Naravno, prije je to bilo drugačije, bili smo svi tu, a onda nas život razdvoji i svako ode svojim putem, svako osnuje svoju porodicu, ali opet kada dođe Bajram trudimo se da smo svi tu i nadam se da će tako biti i ubuduće”, zaključuje Merima.

Porodica Hadžikadunić svim vjernicima muslimanske vjerosipovjesti čestita praznika uz tradicionalni pozdrav Bajram Šerif Mubarek Olsun.

(banjaluka.net)