Politika 27.11.2022.

Bajrović: Onaj kome je prihvatljivo da HDZ bira vlast je izdajnik BiH

ČITANJE: 2 minute

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske inicijative, govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kazao je da je sada pitanje da li će međunarodna zajednica nastaviti sa onim što radi u zadnjih nekoliko mjeseci, a to je direktni atak na BiH.

“Ono što vidimo i kod drugih građanskih aktivista je to da su kritikovali Šmita od samog početka. Jasno su rekli da je Šmitovo nametanje naustavno. Mislim da je vrlo bitno da imamo proteste, da ih ima što više, da su masovniji i što češći. Protest je pokazao da nema šutnje. Ukoliko bude šutnje mi ćemo se jedno jutro probuditi u Palestini. HDZ ima četiri posto glasova registrovanih birača u BiH. Spriječiti kontrolu ko će imati kontrolu nad time ko će biti u vlasti. To je vladavina manjine. Vrlo je važno da se što više ljudi aktivira”, rekao je Bajrović ta Hayat.

Smatra da Evropski parlament Šmitu nikada nije dao podršku, te da visoki predstavnik u BiH izbjegava da ide u Evropski parlament. Osvrnuo se i na politiku HDZ-a.

“Onaj kome je prihvatljivo da HDZ bira vlast u Bosni i Hercegovini je izdajnik BiH. To ne može biti prihvatljivo. Ulazak sa HDZ-ovim programom je prevara birača. Nadam se da će dio probosanske javnosti shvatiti posljedice ovoga što rade. Vjerujem da SDP neće otići u pravcu ispunjavanja ciljeva HDZ-a samo da bi dobili vlast. Tvrdim da će posljedice biti nepovratne i katastrofalne po Bosnu i Hercegovinu. Ako Čović dobije mjesto u Predsjedništvu, BiH neće biti “, istakao je Bajrović.

Što se tiče ciljeva HDZ, Bajrović govori da je to diskriminirajuće prema svim Hrvatima koji nisu HDZ-ovi. Smatra da je to rat, ali drugim sredstvima.

“Ovdje na sceni je ispunjavanje ratnih ciljeva. Gordana Tadić je bila rak rana pravde u BiH. Po nalogu Zagreba radila je sve da uruši BiH. Sada se pokušava vratiti ta politika. Ovdje se radi o idejama i politikama o onome kakva BiH treba da bude. U Banjoj Luci će se sljedeće sedmice odlučiti da li će HDZ biti dio vlasti na državnom nivou. Lopta je u SDP-ovim rukama. Dodik pokušava na svaki način da zaštiti svoju poziciju. Dodika je moguće izbjeći u svakoj varijanti, ali ako dobije četvrtog zastupnika u Domu naroda onda je vrlo jasno da je to plan da se ubaci zato što Čović insistira da on uđe”, zaključio je Bajrović za Hayat.

(N.S)

Oznake: Reuf Bajrović