Region 30.12.2022.

Baka Stana s Banije: Kuću mi nisu srušili, a izbrisali su je

ČITANJE: 2 minute

Druga godišnjica razornog potresa na Baniji stigla je uz nezadovoljstvo stradalnika, ali i sudionika obnove, koju je premijer Andrej Plenković nazvao “nestvarno sporom”, što je pokrenulo nagađanja o smjeni resornog ministra Ivana Paladine, koji tvrdi da se to ne odnosi na njega.

N1 je razgovarao sa Stanom Bjelajac iz Majskih Poljana koja je ironično rekla da ona i snaha imaju čak pet kuća.

“Drvenu koju je gradio Grad Ogulin, kontejner koji smo dobili od Šerifa (drvni centar u Glini, op.a.) za zamrzivače i ormar, kuću koju gradi Grad Beograd, moju staru kuću koja ostaje za spomenik vlastima i kontejner od Grada Vrgorca”, rekla je Bjelajac.

Ispričala je i kako je došlo do toga. “Ogulinci su stigli praviti kuću, a gradonačelnik Vrgorca već je kupio kontejner i namještaj za nas četvero i čekao da dođe. Najprije je došao kontejner Vrgorca, a kuća se gradila”, pojasnila je.

“Paladina je rekao da će biti riješeno. Više nije javio”

Od države je tražila dopuštenje za rušenje, posjetio ju je i ministar Ivan Paladina. “Bila je crvena, pa žuta, pa crvena, pa sad žuta opet. Bio je ovdje ministar Paladina, obećao da će biti riješeno pa nije. Možda je rekao za osam dana, ne znam, imam sve zapisano. Ja više ne znam ni kako se zovem od problema i svega sa strane. Naknadno se nije javio”, rekla je Bjelajac.

“Geodet mi je obrisao kuću. Netko će u zatvor”

Kuća nije srušena, a počeli su graditi novu. “Trebala je biti na istom mjestu, a stara se nije srušila. Sad mi je geodet izbrisao staru kuću, nema je u vlasničkom listu. Pozivam geodeta da mi vrati moju kuću na mjesto jer je sve otišlo za Zagreb. Ako to neće biti u mjesec dana, netko će ići u zatvor. Geodet je u prekršaju”, ispričala je Bjelajac.

Nije odviše zadovoljna ni novom kućom, tvrdi da je puno “fušeraja”.

“Previše je laži”

Potom se još jednom osvrnula na propalu obnovu.

“Previše je laži. Ubuduće u moje dvorište ne može nitko osim mojih. Ovi svi lažu, mažu, svi od Gline do Zagreba, svi. Ja se osjećam odlično. Ja sam sretna i ne treba mi ništa. Neka daju onima kojima su dosad davali, meni ne treba ništa. Neki su preko reda dobivali, normalna stvar, zna se koji su dobivali”, rekla je Stana Bjelajac.