Politika 02.10.2022.

Bakalar, član CIK BiH: Birači iskoristili lijepo vrijeme, izlaznost dobra

ČITANJE: 2 minute

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar rekao je danas da izborni dan protiče bez problema i da činjenica da od 5.903 biračka mjesta u BiH samo jedno ne radi i da će dovesti proces do kraja daje motiv da budu zadovoljni.

Bakalar je rekao da je opšta ocjena da su birači iskoristili lijepo vrijeme i da je izlaznost dobra, što je dobra poruka generalno za ovaj dan.

– Proces se odvija nesmetano, i to je najvažnije, prema Izbornom zakonu i aktima CIK. Generalna ocjena je da su otvorena sva biračka mjesta, osim jednog u BiH. Neka sa malim zakašnjenjem, ali je to manji broj biračkih mjesta i njihov rad će biti produžen za onoliko vremena koliko je trajalo kašnjenje u početku samog rada – rekao je Bakalar.

Bakalar rekao da je u proteklim danima bilo mnogo informacija o odustajanju određenog broja članova biračkih odbora koji su delegirani od političkih subjekata.

– Međutim, činjenica da od 5.903 biračka mjesta u BiH – 5.902 radi i da će dovesti proces do kraja, daje nam određeni motiv da budemo zadovoljni – naveo je Bakalar.

On je rekao da nakon 19 časova slijedi brojanje glasova, na šta će biti obraćena posebna pažnja.

– Imamo niz prigovora koje će naše službe u toku dana i narednih dana ispitivati. Veći dio radnji na izborni dan je u nadležnosti lokalnih izbornih komisija, a ono što je u nadležnosti CIK mi ćemo u toku dana i narednim danima procesuirati – istakao je Bakalar.

Bakalar je rekao da više od 60.000 posmatrača, uz rekordan broj međunarodnih, daje motiv da se misli da će ovakva opservacija izbora i monitoring, kao i dodatni angažman pravosudnih tužilačkih institucija u BiH, dati rezultat i da će izbori biti transparentniji i fer.

On je najavio da će CIK u ponoć na konferenciji za novinare objaviti prve preliminarne, nepotpune rezultate izbora.

Bakalar je danas sa članom CIK Vanjom Bjelicom Prutinom posjetio biračka mjesta u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu i OŠ “Petar Petrović Njegoš” u Istočnoj Ilidži.

(Srna/ N.S)

Oznake: Željko Bakalar