Politika 07.12.2022.

Bakir gura prst u oko Americi

ČITANJE: 3 minute

PIŠE: Danijal Hadžović

Bosna i Hercegovina ispisuje najsramnije diplomatske stranice u modernoj historiji.

Nakon što je BiH u UN-u jedina iz Evrope bila neutralna prilikom glasanja za osudu kršenja ljudskih prava u Iranu iskopali su nam novo dno.

Više od 200 demonstranata ubijeno je tokom protesta protiv iranskog režima. Hiljade je uhapšenih, među kojima su i neki od najvećih iranskih umjetnika, glumaca i sportista.

Bh. sramota

Istovremeno, iranski režim prodaje Putinovom režimu dronove i oružje kojima se razara Ukrajina i ubija njen narod.

U takvoj situaciji Bisera Turković, SDA-ova ministrica vanjskih poslova, primila je u Sarajevu Amira Abdulhiana, ministra vanjskih poslova Irana.

Na prvu bi se moglo zaključiti da je u pitanju uobičajeni, nebrojeno puta demonstrirani diplomatski diletantizam Turković, no u konkretnom slučaju situacija je mnogo ozbiljnija.

Naime, napad ambasadora Svena Alkalaja na visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a, potom njegova neutralnost prilikom glasanja za osudu iranskog režima (za šta tvrdi da je dobio instrukciju od Turković) i sada primanje iranskog ministra nikako nisu plod slučajnosti.

SDA, putem svojih medija i botovskih kanala, već mjesecima širi narativ o navodnom neprijateljstvu zapadnih država prema Bošnjacima i potrebi da se naša zemlja u potpunosti okrene prema Turskoj, arapskim zemljama i Iranu, pa čak, posredno, i Rusiji.

Poseban strah u zelenom taboru budi nedvosmislena podrška SAD borbi protiv korupcije i velikim krivičnim istragama koje vode do nekih od njenih najviših kadrova.

Gubitak vlasti

Posljednji potezi koje Izetbegović vuče putem svojih ministara i diplomatske mreže zapravo su očajnički pokušaj slanja poruke Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadu da on kao političar ima zaleđinu na Istoku te da može kreirati probleme i haos u slučaju gubitka vlasti i političke izolacije.

Drugim riječima, u strahu za vlastitu političku kožu, Bakir Izetbegović je spreman Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu gurati u lonac s najsramnijim režimima današnjice te nametati politike i vrijednosti potpuno strane evropskom duhu ovog naroda i države. Da je tako, potvrđuje i činjenica da se, osim Turković, i Izetbegović sastao s iranskim šefom diplomatije, i to u zgradi Parlamenta BiH, nakon što su svi drugi politički predstavnici to odbili.

Da stvar bude gora, Abdulhian je iskoristio posjetu Sarajevu da napadne Ameriku, dok je Turković hvalila Iran i njegovu politiku.

Nepametni potezi

Turković je tokom jučerašnje konferencije za novinare prekrila glavu crnom maramom, ističući da su prisutni stereotipi i nejednak tretman svih kršenja ljudskih prava.

– Smatram da ljudska prava uključuju i pravo odjeće i neka svako oblači ono što hoće i neka bude jednako tretiran – kazala je Turković.

I dok izvodi nebulozne performanse, ministricu Turković bi valjalo obavijestiti da je Mahsa Amini, koja je potakla proteste u Iranu, ubijena od „policije morala“ upravo zato što nije imala pravo da bira koju će odjeću nositi, odnosno što je bila „nepropisno“ pokrivena.

Sastanak članova kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike jučer je otkazan nakon što su članovi kolegija Nikola Špirić, Nebojša Radmanović i parlamentarci HDZ-a odbili da se sastanu. Sastanak je odbio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

(Avaz)