Politika 31.07.2021.

Bakir Izetbegović: Počinje drugo poluvrijeme, političko ne vojno

ČITANJE: 2 minute

U Fazlagića Kuli kraj Gacka obilježena je 29. godišnjica formiranja Samostalnog gatačkog bataljona “Šargan”. Tokom svečanosti je otkrivena i spomen-ploča s ispisanim imenima Gačana koji su poginuli u periodu od 1992. do 1995. godine.

Tokom ceremonije prisutnima se obratio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o proteklom ratu, istaknuo žrtvu, trud i angažman uložen u odbranu BiH. Podsjetio je na izjavu predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, koji je odbranu BiH nazvao “čudom bosanskog otpora”, piše Klix.ba.

“Bošnjaci, bosanski patrioti su izvanredni ljudi. Nema šta nisu izdržali. Svugdje su bili dobri, ali nisu sve jedinice bile iste. ‘Šargan’ je sasvim sigurno jedna od najboljih jedinica Armije RBiH”, izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je na uspjehe SGB “Šargan” u odbrani, naročito Mostara, ali i ostalih ratišta širom BiH.

“Ovih dana počinje neko drugo poluvrijeme. Neće ono biti vojno. Učinit ćemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti jedno uređeno društvo, jednu evropsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi”, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da su Bošnjaci postali nezaobilazan faktor, ne samo u BiH nego na Balkanu.

“Nema više nijednog pitanja da, kada računaju šta će se desiti i kada razmišljaju šta će uraditi, u formulu ne ubace i bošnjački narod”, poručio je Izetbegović.

Govoreći o negiranju genocida i pokušaje revidiranja istorije, Izetbegović je kazao da će BiH braniti istina, ali i garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma poput SAD-a i Evropske unije.

Naglasio je važnost očuvanja istine o dešavanjima iz prošlosti, upozorivši da se revidiranjem istorije pokušavaju ostvariti ratni ciljevi.

“Ono što brani ovu zemlju jeste saznanje o tome na šta su naši ljudi spremni, a što je ‘Šargan’ posvjedočio. Šta je sve u stanju Bošnjak izdržati, pretrpjeti, nadjačati i pobijediti. Dobro znaju kakvi smo i dobro znaju da ovo ime, Šargan, je zasluženo. Neće vas šargan napasti ako ga ne dirate. Ako ga dirate, žestoko će odgovoriti”, poručio je Izetbegović.

Svečanosti su prisustvovali i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago.

Tokom ceremonije su dodijeljene zahvalnice federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću, Kantonalnom odboru SDA HNK, poduzetniku Halidu Čustoviću, te arhitekticama Belmi Zvizdić i Amni Kovačević.

(N.S)