Politika 02.10.2015.

Bakir Izetbegović prijeti smrću Miloradu Dodiku ?!

ČITANJE: 2 minute
bakir dodik
Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je danas da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio ozbiljne prijetnje po život predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojima treba da se bave Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage izaštitu (Sipa) BiH.

– U intervjuu na javnom emiteru BHT, on je govorio o Dodiku i o njegovoj politici kao o “Labudovoj pjesmi”. “Labudova pjesma” se završava smrću labuda, a Bakir Izetbegović nije ni pjesnik ni Čajkovski da upotrebljava ove stilske figure, on je osoba povezana sa mnogim političkim ubistvima, o čemu su govorili i Mirsad Kebo i Fahrudin Radončić- rekao je Galijašević Srni.

On je upozorio da je riječ o ozbiljnoj prijetnji kojom treba da se bavi Tužilaštvo BiH i Sipa, a međunarodna zajednica, u ovakvim uslovima etničkih napetosti, mora da spriječi ovakvo etiketiranje i prijeteće poruke koje jedan nacionalni lider upućuje drugom.

Galijašević je naveo da je Bakir Izetbegović “osoba povezana sa radikalnim islamistima, mudžahedinima, Muslimanskim bratstvom, koja BiH upravlja duže nego Bašar al Asad Sirijom i osoba koja pripada porodici koja već 25 godina upravlja jednom evropskom zemljom”.

On smatra da je, u svakom slučaju, potpuno neprimjeren način na koji je političar, koji pripada radikalnom islamizmu i ekstremizmu, govorio o nacionalnom lideru drugog naroda.

– Taj način istupa je prijeteći, bez obzira da li Izetbegović želi političku smrt predsjedniku Dodiku, koju bi izazvao i Valentin Incko u kojoj bi politički ubica bio Incko i OHR, ili krivično-pravnu koju bi napravio uz pomoć ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, ili poziva svoje teroriste i islamiste da učine pravu smrt- rekao je Galijašević.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se nada da je ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika posljednji pokušaj dezintegracije BiH “labudova pjesma” u nastojanju da se “ostvare neki ratni ciljevi u BiH”.

Izetbegović je rekao i da je “Dodik sada prešao sa riječi na djela” i da “ide na odmjeravanje mišića s međunarodnom zajednicom, na konflikt, na sudar sa međunarodnom zajednicom, sa antidejtonskim, neustavnim aktivnostima”

(Agencije)