Sport 17.12.2022.

“Balkan kup” na Jahorini od 11. do 14. januara

ČITANJE: 2 minute

Na Nordijskom ski-centru “Dvorišta” na Jahorini od 11. do 14. januara biće održano međunarodno takmičenje u biatlonu “Balkan kup” na kojem se očekuje učešće predstavnika više od 10 zemalja, dogovoreno je danas na sjednici Organizacionog odbora tog takmičenja.

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Mario Đuran rekao je da resorno ministartvo i ove godine nesebično pomaže organizaciju međunarodnog takmičenja u biatlonu, koje je od velikog značaja za cijelu Srpsku.

“Riječ je o značajnom tradicionalnom događaju za Pale i Jahorinu, koji nastavljamo. Trudićemo se da takmičenje dignemo na viši nivo u odnosu na prošle dvije godine, s nadom da dobijemo pokroviteljstvo `Arena sport` televizije”, istakao je Đuran.

Smučarski klub “Romanija” sa Pala treći put biće tehnički organizator takmičenja.

Predsjednik tog kluba LJubiša Tanić rekao je da će ove godine Balkansko prvenstvo biti održano na stazama Nordijskog ski-centra na putu prema Jahorini sa učešćem oko 100 takmičara i da se svi nadaju snijegu i dolasku sportskih ekipa.

“Smučarski klub `Romanija` je institucija u balkanskim razmjerama sa tradicijom dugom 90 godina i jedini smučarski klub koji je sve svoje statute i odluke uskladio sa važećim zakonom o sportu. To je prepoznalo Ministarstvo omladine, porodice i sporta Republike Srpske, gdje nam kontinuirano daju podršku”, izjavio je Tanić novinarima.

On je potvrdio da je resorno ministarstvo najavilo podršku i ove godine za organizaciju takmičenja.

Tanić je naveo da neće biti ograničenja kao prethodnih godine zbog pandemije, tako da će takmičenje biti događaj koji će promovisati ne samo opštinu Pale, nego i Republiku Srpsku.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da će lokalna zajednica podržati takmičenje jer je riječ o kvalitetnoj organizaciji, kao što su i navikli od Smučarskog kluba “Romanija”.

On je dodao da će u januaru biti održano tradicionalno Balkansko prvenstvo koje promoviše sport na Palama i nordijsko skijanje – biatlon, koji je iznjedrio oko 20 olimpijaca, što je na ponos lokalne zajednice.

“Staćemo iza kluba. Danas smo na sjednici Organizacionog odbora za takmičenje `Balkan biatlon kup` da sagledamo u tehničkom smislu šta je potrebno i vjerujem da će svi dati doprinos, od resornog ministarstva pa dalje”, rekao je Jugović.

Član Smučarskog kluba “Romanija” sa Pala Stefan Lopatić rekao je da takmičenje zahtijeva ozbiljniji nivo i da se u tom klubu nastoje što bolje pripremiti i nadaju se snježnim padavinama kako bi bez problema spremili staze i takmičenje.

(Srna/Z.M)

Oznake: Balkan kup, Jahorina