Vijesti 29.03.2016.

Balkanska ruta zatvorena, povratak Mediteranu

ČITANJE: 1 minuta
izbjeglice
Nakon zatvaranja balkanske rute izbjeglice iz Sirije i Avganistana mogle bi preći na rute preko sjeverozapadne Afrike, gdje već sada čeka stotine hiljada migranata na prelazak preko mora, ocjenjuje bečki dnevnik “Standard”.

List ukazuje da procijene o broju izbeglica koje bi tim putem krenule ka Evropi variraju od 200.000 do 800.000, ali da do preusmeravanje talasa izbeglica sa balkanske rute ka centralnom Mediteranu još nije došlo.

Međutim dolasci izbjeglica u Italiju već nedjeljama ponovo rastu, iako su još uvijek na niskom nivou.

Većina migranata koje pristižu su iz subsaharske Afrike, a Sirijci, Iračani i Avganistanci nisu čak ni među prvih deset zemalja porekla, ukazao je portparol UNHCR-a zadužen za Evropu Flavio di Đakomo.

On je rekao da se, kada se jedna ruta zatvori, automatski otvara druga, koja je po pravilu opasnija.

To, kako konstatuje list, važi i za rutu preko Mediterana, koja je značajno duža i opasnija.

Takođe se razmišlja i o drugim alternativama, preko Bugarske ili Albanije, ali za razliku od tih ruta, ruta preko sjeverne Afrike je već korišćena ranije i postoji mreža krijumčara.

Di Đakomo očekuje da će u narednom periodu ponovo veći broj koristiti rutu od sjeverne Afrike preko Mediterana do Italije.

“Izbjeglice bi mogle pokušati da se ka Evropi upute iz Egipta, gdje su sigurniji nego u Libiji. Ili će pokušati da dođu većim brodovima iz Turske ka Italiji”, objasnio je on.

Očekuje se i da će krijumčari već idućeg mjeseca ponovo znatno profitirati od talasa izbjeglica.

(Agencije)