Vijesti 12.04.2019.

“BALMUN” KONFERENCIJA: Trivićeva i Radojičić sa 300 srednjoškolaca na simulaciji zasjedanja GS UN

ČITANJE: 2 minute

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je danas u Banjaluci sedmu “Balmun” konferenciju – svojevrsnu simulaciju sjednice Generalne skupštine UN koja je okupila oko 300 srednjoškolaca iz 10 zemalja, navodeći da će mladi na ovom skupu steći važne vještine i znanja.

Trivićeva je rekla novinarima da će mladi učesnici – učenici gimnazija na konfereniciji razgovarati o značajnim temama za društvo.

“Prednost je u tome što učenici srednjih škola stiču određene vještine, odnosno znanja u komunikaciji, pregovaranju, načinu kritičkog razmišljanja, što je i jedan od strateških ciljeva u našoj Strategiji za razvoj obrazovanja”, navela je Trivićeva.

Ona je istakla važnost komunikacije učenika iz Srpske sa učenicima iz drugih zemalja, dodajući da će na taj način moći da spoznaju međudržavnu raznolikost i saradnju sa jedne strane, dok će s druge strane moći da zastupaju svoje i kritičko mišljenje svoje zemlje – Republike Srpske.

“Izuzetno je značajno što se jedna takva manifestacija, u organizaciji Gimnazije Banjaluka, dešava u Republici Srpskoj”, rekla je Trivićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovao otvaranju “Balmun” konferencije, rekao je da ovaj skup pozitivno utiče na reputaciju grada.

“Ova konferencija je izvanredna prilika da mladi sa drugih meridijana upoznaju Banjaluku i steknu prve informacije, nadam se lijepe, o našem gradu”, kaže Radojičić.

On je rekao da je grad podržao konferenciju, podsjetivši da je ona prošle godina dobila Aprilsku nagradu grada za mlade.

Profesor banjalučke gimnazije Žana Stević, koja je osnivač i organizator skupa, rekla je novinarima da će na konferencijskim komitetima učenici raspravljati i davati svoja rješenja globalnih, gorućih i aktuelnih problema, među kojima je i problem Kosova.

Ona je navela da je ovogodišnja konferencija okupila 22 delegacije i oko 300 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, te SAD, Iraka i Meksika.

Stevićeva je dodala da su podršku ovom događaju dali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Gradska uprava Banjaluka i brojni sponzori.

Generalni sekretar “Balmun” konferencije Aleksandra LJepojević rekla je da ovaj skup ima veliki značaj za grad Banjaluku, a posebno za banjalučku gimnaziju jer okuplja više od 20 delegacija iz različitih zemalja i ima veliku obrazovnu vrijednost zato što pomaže mladima da se upoznaju sa politikom današnjice.

“Balmun” je jedna od konferencija Modela UN koje se održavaju u više od 80 gradova svijeta.

Glavni cilj je edukacija mladih o aktuelnim dešavanjima i temama u međunarodnim odnosima i diplomatiji o kojima će se diskutovati na konferencijama UN.

(Srna)