Vijesti 15.04.2016.

“Balmun” konferencija u Banjaluci: Učenici simulirali rad UN-a

ČITANJE: 1 minuta
balmun
Četvrta “Balmun” konferencija pod motom “Vratite nam pravo na budućnost”, u organizaciji banjalučke Gimnazije, na kojoj učenici simuliraju rad UN-a, otvorena je danas u Narodnom pozorištu RS.

Na konferenciji učestvuju učenici iz 24 škole i više od 310 učenika iz sedam zemalja, a neki od delegata dolaze iz SAD, Rusije, Zimbabvea i Pakistana. Žana Stević, direktorka “Balmun” konferencije, rekla je da je zadovoljna zbog činjenice da su delegati došli iz tako udaljenih zemalja, a teme koje su odabrali govore o kvalitetu ove manifestacije.

“‘Balmun’ je već sada prepoznat kao veoma kvalitetna konferencija na ovim prostorima. Svake godine ti mladi ljudi raspravljaju o najaktuelnijim problemima sa kojima se svijet suočava, čemu pristupaju na vrlo ozbiljan način”, kaže Stevićeva.

Debate su ozbiljne, a na simulacijama se nude veoma dobre rezolucije.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da je ova manifestacija značajna ne samo za Gimnaziju, već i za Banjaluku i Republiku Srpsku, čiji će najbolji promoteri biti učesnici. Dodao je da će resorno ministarstvo nastaviti s podrškom Gimnaziji u organizovanju ove konferencije, koja je svake godine sve bolja.

“Mislim da su ove godine postavili dosta visok standard za sljedeću generaciju, a iz programa vidimo da je riječ o veoma ozbiljnim temama o kojima raspravlja i UN”, rekao je Malešević.

On je uvjeren da će mnogi od mladih učesnika konferencije biti diplomate, koji će učestvovati u rješavanju mnogih problema koji tište svijet. Učenica Teodora Pavlović, koja je igrala ulogu generalnog sekretara UN-a, rekla je da su ove godine kandidovane veoma urgentne teme, među kojima su migrantska kriza, zdravstveni komitet te komitet za razvoj.

Konferencija će biti zatvorena u nedjelju.

(Nezavisne novine)