Vijesti 09.02.2017.

Banjaluka će se kandidovati za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Igor Radojičić, održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa banjalučkim kulturnim radnicima, na kojem je dogovreno da se Banja Luka kandiduje za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine. 

-Nedavno smo boravili u Novom Sadu koji je proglašen evropskom prijestonicom kulture za 2021. godinu gdje smo razgovarali sa njihovim timom koji je vodio kandidaturu i koji će doći da nas upozna sa svojim iskustvima iz ovog projekta. Banja Luka je zainteresovana da bude evropska prijestonica kulture 2024. godine, a vas smo pozvali da čujemo mišljenje naših uglednih radnika iz oblasti kulture, jer će u ovom projektu najviše posla biti upravo za ljude iz kulture – rekao je Radojičić nakon današnjeg sastanka.

Na sastanku je jednoglasno data podrška projektu i naglašeno kako je kandidatura veliki izazov ali će to u velikoj mjeri doprinijeti da se stanje u kulturi poboljša.

Inače, za proces kandidovanja potrebno je preduzeti sljedeće pripremne aktivnosti: donošenje odluke u Skupštini grada o pokretanju incijative, formiranje radnog tima za provođenje projekta, pokretanje aktivnosti na izradi osnovnog dokumenta u okviru projekta EPK, te planiranje programa rada, aktivnosti i budžeta za realizaciju projekta.

Prema nekim procjenama, aplikacija za kandidaturu bi trebala biti podnesena u martu naredne godine.

(gradskauprava)