Vijesti 03.12.2018.

Banja Luka dobila adresni registar

ČITANJE: 2 minute

Po prvi put, Banja Luka je izradila elektronski adresni registar u koji je uneseno 647 ulica sa pregledom svih adresa koji će predstavljati bazu za niz drugih aktivnosti koje se provode u gradu.

Ovaj registar, koji je dio velikog projekta u oblasti zemljišne administracije u BiH podržanog od strane Kraljevine Švedske, biće predstavljen u srijedu, 5. decembra.

– Ovaj registar nam je omogućio da doslovno sa dva „klika“ dobijemo uvjerenje o kućnom broju- rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

On ističe, da je do sada u reistar uneseno 647 ulica, ali da se ovaj posao nastavlja i u narednom periodu. Na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta, nazive je dobilo  29 ulica, a u toku je njihovo unošenje u registar.

Načelnik Bilčar napominje da je formiranje registra od velike važnosti ne samo za gradsku administraciju, već i za druge gradske i republičke organe.

-Podaci iz registra mogu se koristiti od prostornog planiranja preko utvrđivanja mogućnosti i potreba obrazovne i zdravstvene mreže, rada komunalnih službi i svih onih koji mogu unaprijediti svoje poslovanje uz njegovu pomoć – kaže on.

Gradski registar biće dio centralnog adresnog regiostra kao zbir svih adresnih registara lokalnih zajednica, te kada bude potpuno uspostavljen, biće dostupan javnosti na geoportalu Republike Srpske.

Posao na ažuriranju registra biće stalan, pogotovo što će uskoro biti dodijeljivani nazivi za nove ulice u gradu. Iako je uži dio grada kompletno pokriven sa nazivima ulica, u pojedinim prigradskim naseljima, koja su u poratnim godinama zabilježila veliki rast broja stanovnika, još ima mnogo „bezimenih“ ulica.

-Što se tiče davanja imena ulica, u odjeljenje svakodnevno pristižu novi prijedlozi koji će biti razmatrani. Jedan od primjera je u Priječanima gdje je stigao prijedlog da se jedna ulica nazove po Momi Kaporu- rekao je Bičar.

On podsjeća da inicijativu za davanje imena naselja, ulice ili trga mogu pokrenuti zainteresovani građani, organi, organizacije i institucije. Inicijativa se pokreće pismenim putem, uz obrazloženje prijedloga.