Vijesti 17.12.2020.

“Banja Luka – grad budućnosti”: Postavljena pametna LED rasvjeta u Lazarevu

ČITANJE: 1 minuta

Na području naselja Lazarevo počelo je postavljanje pametne javne LED rasvjete, u okviru programa „Banja Luka – grad budućnosti“.

Ova rasvjeta je zasnovana na LoRaWAN tehnologiji koja će omogućiti efikasniju i jeftiniju javnu rasvjetu, te rasvjetu kojom se upravlja na daljinu.

-Ostvaruje se ušteda električne energije do 60 odsto jer se putem LoRA pametnih kontrolera određene sijalice mogu isključiti, a moguće je i umanjiti intenzitet svjetlosti – naveli su iz kompanije “M:tel” i “Blicnet” koji realizuju ovaj projekat odabran u okviru javnog konkursa Gradske uprave i UNDP-a.

Planirano je da u Ulici Despota Stefana Lazarevića u ovom naselju, tokom dana bude postavljeno ukupno 30 LoRA pametnih sijalica.

Postavljanje javne LED rasvjete je jedan od ukupno deset projekata koji se realizuju u okviru programa “Banja Luka – grad budućnosti”. Finansiranje svih deset projekata su osigurali Gradska uprava, koja je za ovaj program obezbijedila 100.000 KM iz budžeta i UNDP, koji je obezbijedio 250.000 KM, kao i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS koje je izdvojilo 150.000 KM.

(banjaluka.rs.ba)

Oznake: LED rasvjeta