Vijesti 03.06.2016.

Banja Luka je dobila Studentski kulturni centar

ČITANJE: 1 minuta

Svi prisutni bili su dio performansa u kome su svojim dolaskom oživjeli jedan napušten prostor i dali mu svrhu, te su od samog početka mogli vidjeti jako kvalitetan umjetnički sadržaj poput monodrame ,,Glasaj! Trpi! “ koja svojim kritičkim propitivanjem društva i vlasti prati koncept performansa.

„Studentski kulturni centar, nalazi se tamo gdje su studenti. Svi koji su se okupili na predstavi i žurci, samim svojim prisustvom i energijom stvorili su uslove da Studentski kulturni centar zaživi. Ne želimo i ne trebamo više čekati da neko drugi osnuje SKC i da dobijemo svoju galeriju, scenu i salu. Mi smo sami stvorili SKC“, kazala je autorka performansa Marina Božić, studentkinja slikarstva Akademije umjetnosti u Banja Luci.

08

Studenti koji su se okupili te večeri u hangaru ispred novog studentskog doma, mogli su pogledati sjajnu monodramu Aleksandra Runjića, studenta četvrte godine glume, a čija je izvedba nedavno dobila posebnu pohvalu za kreativno i hrabro istraživanje umjetnosti glume na Međunarodnom festivalu alternativnog teatra GEST u Srbiji.

„Radovi studenata Akademije postižu velike uspjehe od regionalnih i međunarodnih, do svijetskih konkursa, festivala i koncerata, no u Banja Luci nemaju mnogo prilika da iste prikažu javnosti“.

06 foto Medina Fazlic

U narednom periodu studenti likovne, dramske i muzičke umjetnosti ce imati mjesto u kojem ce aktivno predstavljati svoj rad, te će svi zainteresovani moći pogledati jako kvalitetne izložbe, predstave, projekcije, te učestvovati u raznovrsnim radionicama, panel diskusijama i naravno žurkama. Ove sedmice studenti Akademije priređuju sljedeci događaj u SKC-u, te će posjetioci biti u prilici pogledati izložbu grafika i izvedbu višestruko nagradjivane monodrame.

04 foto Glorija Tubak

(Banjaluka.net)