Vijesti 14.04.2016.

Banja Luka: Osuđeni policijski inspektori se vraćaju na posao

ČITANJE: 2 minute
policija-crna-gora
Osuđeni inspektor Vladimir Marčeta vraćen je na posao u CJB Banjaluka, prenosi “EuroBlic”.

Marčeta je u žižu javnosti dospio tokom istrage i sudskog postupka u predmetu Specijalnog tužilaštva RS protiv Srđana Radulovića i drugih inspektora CJB Banjaluka koji su u međuvremenu pravosnažno osuđeni zbog trgovine drogom na više od 22 godine robije.

Marčeta je bio u grupi inspektora koji su bili optuženi za nanošenje teških povreda uhapšenima, iznuđivanje iskaza, povredu ljudskog dostojanstva i drugih za policiju teških krivičnih djela.

Marčeta je pravosužno osuđen na uslovnu kaznu od tri mjeseca koja će biti izvršena ukoliko u narednih godinu dana  počini novo krivično djelo.

Po istom principu na posao u CJB Banjaluka će biti vraćeni Goran Mihajlica, bivši šef u Odjeljenju za narkotike i inspektor Jovan Miljković.

“Njih dvojica su juče, odnosno u ponedjeljak, u potpunosti priznali krivicu za gotovo identična krivična djela kao i Marčeta, pa je Mihajlica osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci, a Miljković na tri mjeseca. Obojici je rok provere godinu dana”, izjavio je izvor “EuroBlica” blizak pravosuđu RS.

U MUP-u RS vraćanje pravosnažno osuđenog Marčete pravdaju Zakonom o policijskim službenicima RS, istim onim zakonom čije izmjene najvljuju već četiri godine, odnosno od otkrivanja više inspektora CJB Banjaluka koji su se dovodili u vezu sa zelenašanjem i iznudama.

Mirna Miljanović, portparol MUP-a RS, kaže da je Marčeta vraćen na posao jer mu je izrečena uslovna kazna.

“Sa obzirom na to da je krivični postupak protiv njega okončan i da mu je izrečena uslovna kazna, on će biti vraćen na posao po prijemu rješenja o ukidanju suspenzije jer više ne postoje razlozi za njegovo udaljavanje sa posla”, izjavila je Miljanović.

Ona napominje da je Zakonom o policijskim službenicima definisano da se radni odnos prekida samo policijskim službenicima koji budu osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora.

(Euroblic)