Vijesti 14.11.2018.

Banja Luka pokreće kampanju za vakcinaciju djece

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banja Luka pokrenuće iduće godine promotivnu kampanju s ciljem podizanja svijesti sugrađana za obaveznu vakcinaciju djece, u nastojanju da se poveća obuhvat i na taj način spriječi izbijanje davno iskorijenjenih bolesti, odlučeno je na današnjoj sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije.

Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, vakcinacijom je na području Banje Luke obuhvaćeno svega 57 odsto djece, za razliku od proklamovanog cilja o 95 odsto vakcinisanih.

Vođeni ovim podacima, gradonačelnik Igor Radojičić danas je nadležnom odjeljenju naložio da pripreme plan kampanje za 2019. godini sa ciljem da utiče na svijest stanovništva o potrebi vakcinacije.

-Od posebnog značaja je da u ovu kampanju, pored nadležnih gradskih službi, budu uključene i sve osnovne škole, vrtići, Republički pedagoški zavod i Dom zdravlja kako bi akcija bila što efikasnija – rekao je Radojičić, nakon što je Štab razmotrio informaciju o epidemiološkom stanju i zaštiti na području Banje Luke.

Takođe, Štab je razmotrio informaciju gradskih službi u vezi tzv. kritičnih tačaka na gradskim vodotocima, koji su prošle godine identifikovani u okviru planova za sprečavanje posljedica poplava. Prema izvještaju nadležnih službi, od 37 kritičnih tačaka, koje mogu izazvati poplave, u međuvremenu je uređeno njih 34, dok će radovi biti izvedeni na tri preostale dionice gradskih vodotokova koje su ocjenjene potencijalno rizičnim.

U okviru ovih nastojanja, gradonačelnik Radojičić naložio je danas nadležnim gradskim službama da što je prije moguće riješe preostale imovinsko pravne odnose koje već godinama unazad ometaju izgradnju nasipa na rijeci Vrbanji u naselju Česma.