Vijesti 09.02.2017.

Banjaluka primljena u evropsku mrežu CIVINET

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banja Luka je primljen u evropsku mrežu CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa. Ova mreža okuplja gradove iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Bugarske, a koji se bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima. 

Cilj mreže je prenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se finansirati buduće aktivnosti održivog saobraćaja i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana u Ljubljani 25. aprila 2013. godine.

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa okuplja preko 110 članova te je najbrojnija evropska mreža CIVINET. Mreža je vrlo aktivna, godišnje održava minimalno dvije radionice, organizije studijska putovanja, te redovno informiše članove i ostale zainteresovane sudionike. Umrežavanje i svi oblici povezivanja su dobro došli za efikasnije rješavanje saobaraćajnih problema, preko razmjene iskustava, znanja i ideja do zajedničkog sudjelovanja i sinergije gradova, što omogućava i bolje korištenje sredstava evropskih fondova.

Važno je napomenuti da su mreže CIVINET uspostavljene i u drugim dijelovima EU, a podržane su od strane Evropske komisije. Svrha mreža je da širi znanje i iskustva na području energetske efikasnosti i gradskog saobraćaja povoljnijeg za životnu okolinu i korisnike.

(gradskauprava)