Vijesti 22.04.2021.

Banja Luka proslavlja Dan grada

ČITANJE: 3 minute

Povodom 22. aprila – Dana grada i  76. godišnjice od oslobođenja Banje Luke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas će u 11 časova, prilagođeno epidemiološkoj situaciji, u Banskom dvoru biti održana Svečana akademija.

Tim povodom, predsjedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću biće uručeno najveće gradsko priznanje „Ključ Grada“ sa Poveljom „Počasni građanin grada Banja Luka“.

Na svečanoj akademiji po prvi put uručiće se novouvedena nagrada „Plaketa Sestre Gajić“ koja će simbolično otići u ruke Denisu Bojiću, autoru filma „Lica lafore“. Pomenuti dokumentarni film posvećen je ovoj rijetkoj bolesti, koja je dijagnistifikovana sestrama Gajić. Nažalost Tatjana Gajić, jedna od sestara, preminula je od ove teške bolesti, dok se Milanina borba i dalje nastavlja.

Biljani Čekić, djevojčici čija je uloga u filmu „Dara iz Jasenovca“ dirnula mnoge – biće dodijeljena nagrada Grada mladima, a zakazan je i prijem kod gradonačelnika Draška Stanivukovića u 10 časova.

Zlatni grb Grada Banja Luka biće dodijeljen: Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Javnoj zdravstvenoj ustanovi Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja u Banjoj Luci, Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Javnoj ustanovi Studentski centar „Nikola Tesla“ Banja Luka, generalu Slavku Lisici – posthumno, Tihomiru Levajcu i Ansamblu narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“.

Plaketa Grada Banja Luka biće dodijeljena: Dobrili Kukolj, prof. dr Rajku Gnjatu, Ivi Matoševiću, Socijalnom centru Caritasa “Ivan Pavao II” – Dom za starije osobe, Radi Udovčiću, Mr Bojanu Stojniću, Mirku Arambašiću, prof. mr Mladenu Miljanoviću, Radoslavu Radi Saviću, Darku Saviću, Plivačkom klubu „Olymp” Banja Luka, Ronilačkom klubu „Delfin“ Banja Luka, Penjačkom klubu „Extreme“ i Peri M. Crnčeviću.

Direktan prenos Svečane akademije biće prikazan da Elta televiziji i putem zvanične Fejsbuk stranice Grada Banja Luka.

Polaganje vijenaca herojima Banje Luke

Polaganjem vijenaca na Spomen obilježje palim borcima Drugog svjetskog rata na Trgu boraca, gradonačelnik Draško Stanivuković odaće počast herojima koji su boreći se za slobodu položili svoje živote i utkali ih u temelje našeg grada. Polaganje vijenaca planirano je u 15 časova.

Predstavnici grada u 10 časova položiće vijence na Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, u 11 časova na Spomen kosturnici na Novom groblju, dok je polaganje vijenaca na Spomen obilježju na groblju „Sveti Pantelija“ planirano u 12 časova.

Prijemi delegacija u Kabinetu gradonačelnika i ostale aktivnosti

Gradonačelnik Draško Stanivuković ugostiće predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića u 14 časova, dok će prijem za gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića biti upriličen u 16:30 časova, nakon čega će gradonačelnici Beograda i Banje Luke zajednički posjetiti Krajišku kuću.

Na platou ispred Krajiške kuće planirana je promocija domaćih prozvoda i prodaja prirodne kozmetike.

Povodom Dana grada, od danas je u funkciji panoramski Banj bus, koji će tokom današnjeg dana u terminu od 9 do 19 časova besplatno prevoziti građane.

Od danas počinje i manifestacija „Divan dan“ koju organizuju banjalučki trgovci i ugostitelji u saradnji sa Gradskom upravom, koji su za naše građane pripremili brojne popuste pri kupovini u užem centru grada.

(E.M)