Vijesti 25.04.2016.

Banja Luka: U Gimnaziji održan međunarodni turnir u slaganju Rubikove kocke

ČITANJE: 2 minute
turnir slaganje rubikove kocke
Svi koji su se proteklog vikenda zatekli u holu banjalučke Gimnazije mogli su da saznaju šta znače čudnovati izrazi poput piraminks, megaminks ili skjub.

Riječ je, naime, o nekim od disciplina u takmičenju spidkjubing, odnosno brzo slaganje Rubikove kocke, a upravo je u Gimnaziji održan Međunarodni turnir u njenom brzom slaganju.

– Takmičenje u 14 disciplina, od ukupno 17 koliko ih ima, prvi put je organizovano u Srpskoj i to u organizaciji Saveza misaonih igara RS koji je i pomogao ovaj turnir u finansijskom i organizacionom dijelu – rekao je jedan od organizatora turnira Marko Vukadinović.

Dodao je da je turnir okupio 32 takmičara iz BiH, Austrije, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske.

– Primili smo 52 prijave, ali neki od takmičara su iz opravdanih razloga morali odustati. Nadamo se da ćemo ih vidjeti iduće godine, budući da planiramo da ovo takmičenje postane tradicionalno – dodao je Vukadinović.

Koordinator takmičenja Velibor Đuran kaže da ovo takmičenje ima podršku Svjetske asocijacije za brzo slaganje Rubikove kocke, koja je obezbijedila i prisustvo svog službenog delegata.

– To znači da ako se na takmičenju zabilježi svjetski, evropski ili neki regionalni rekord, to će ući u službenu evidenciju ove asocijacije, a time će i takmičari poboljšati svoju reputaciju – naglasio je Đuran.

Istakao je da među najatraktivnije discipline spadaju slaganje kocke sa jednom rukom, sa povezom i naročito slaganje kocke nogama, koje mame najviše aplauza.

Boje Austrije na turniru je branio Sanio Kasumović koji je zadovoljan kvalitetom organizacije turnira.

– Prvi put sam u Banjaluci i takmičenje je zaista kvalitetno organizovano – rekao je Kasumović.

Najmlađi takmičar bio je dvanaestogodišnji Amar Draganović iz Ključa kojem je ovo prvo takmičenje na nekom službenom turniru.

– Kad sam prvi put pokušao da složim Rubikovu kocku nikako nisam uspijevao. To mi je predstavljalo izazov, pa sam mnogo vježbao i vremenom postao sve bolji. Kako sam bio bolji od svih drugara, htio sam da se oprobam i u jačoj konkurenciji što me je i dovelo u Banjaluku – rekao je Draganović.

Takmičenje je završeno sinoć dodjelom diploma i medalja.

Rekordi

Klasične discipline 3x3x3 i 4x4x4 (kocka sa 3, odnosno 4 manje kocke duž stranice) smatraju se najprestižnijim na ovim takmičenjima. Trenutni rekord za slaganje “trojke” je 4,90 sekundi i drži ga Lukas Eter iz SAD, dok rekord za slaganje “četvorke” od 6,54 sekunde drži Feliks Zemdegs iz Australije.

Najatraktivnije discipline

slaganje sa jednom rukom

slaganje sa povezom

slaganje nogama

 

(Glas Srpske)