Vijesti 02.10.2018.

Banja Luka u petak predaje aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banja Luka podnijeće Evropskoj komisiji u petak, 5. oktobra, zvaničnu aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, najavljeno je na današnjoj prezentaciji aplikacionog formulara.

Aplikacioni formular, na čijoj izradi se radi već mjesecima, danas je i zvanično predstavljen članovima Savjeta projekta „EPK 2024“, nekoliko dana uoči slanja aplikacije u Brisel.

U aplikacionom formularu je na 60 strana predstavljeno trenutno stanje kulturne scene, njene perspektive i projekti koje Banja Luka namjerava da razvije u okviru realizacije ovog prestižnog evropskog priznanja.

Tokom prezentacije, gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da, u okviru projekta, tokom ove godine usvojena Strategije razvoja kulture do 2028. godine, te se zahvalio Timu za pripremu kandidature na predanom radu tokom prethodnih nekoliko mjeseci.

Skupština grada je u martu ove godine donijela odluku o kandidaturi za učešće našeg grada u programu „Evropska prestonica kulture 2024. godine“, nakon čega je uslijedila priprema i izrada potrebne dokumentacije.

Prema proceduri Evropske komisije, do kraja godine trebalo bi da bude poznato da li je Banja Luka prošla prvi krug kvalifikacija u takmičenju za ovo priznanje. Ukoliko to bude slučaj, Brisel bi trebalo da donese konačnu odluku do 2020. godine.

Po najavama, pored Banje Luke, kandidaturu će podnijeti norveški Bodo i albanska Tirana, a moguće i Mostar.