Banjac: DNS protiv Savjeta Republike, Srpskoj nisu potrebne paralelne institucije

Komisija za prevazilaženje problema, formirana nakon sastanka lidera vladajućih i opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, počela je sa radom, a iz Demokratskog narodnog saveza stiže upozorenje da neće pristati na jednu od šest tačaka prijedloga Saveza za promjene, u kojoj je predviđeno formiranje Savjeta Republike.

Darko Banjac, potpredsjednik DNS-a, ističe da je dijalog vlasti i opozicije pozitivan, ali dodaje da ne očekuje velike promjene na ovdašnjoj političkoj sceni i da glavni cilj tih razgovora treba da bude „kraj lakrdije i cirkusa sa pištaljkama i sličnim metodama u NSRS“, odnosno „povratak svih poslanika u skupštinske klupe“.

„Dobro je razgovarati i tražiti rješenja. Međutim, za DNS nisu prihvatljivi zahtjevi opozicije da budu formirana tijela koja do sada nisu postojala u političkom sistemu RS. Govorim o Savjetu Republike, paralelnoj instituciji koja je nepotrebna, jer Srpska ima Vladu, Narodnu skupštinu i predsjednika. Moj lični stav je da takav prijedlog SZP-a znači rušenje Ustava“, kaže Banjac za srpskainfo.com.

On se osvrnuo i na mogućnost da u parlamentu Srpske bude pokrenuta procedura za smjenu Nenada Stevandića sa funkcije potpredsjednika NSRS. Kada je o tome riječ, Banjac je u specifičnoj poziciji, pošto je član Slobodnog demokratskog srpskog kluba u kojem su, osim njega, Stevandić i još dva poslanika. Istovremeno je i predstavnik DNS-a, čiji je lider Marko Pavić nedavno izjavio da ova stranka „neće pokretati inicijativu da Stevandić bude smijenjen, ali će je razmotriti ukoliko je neko drugi pokrene“.

„Imam isti stav o tome kao i predsjednik Pavić. Mi nećemo to inicirati, a ako druge stranke to učine, vidjećemo kakva će biti naša odluka. Znači, mi to pitanje u ovom momentu smatramo bespredmetnim“, rekao je Banjac, ne želeći da se izjašnjava o spremnosti SDS-a da oni budu pokretači Stevandićeve smjene, uz poziv DNS-u da im se pridruži.

Za našeg sagovornika, sastanak delegacija SNSD-a i Ujedinjene Srpske, održan 28. novembra, predstavlja internu stvar te dvije partije. Banjac objašnjava da je „DNS u koaliciji sa SNSD-om“, a da van tog odnosa nemaju namjeru da određuju partnerima s kojim strankama će imati razgovore.

Nakon nedavnog susreta Marka Pavića i Ognjena Tadića, predvodnika novoosnovane Narodne stranke, kao i najave predizborne i postizborne saradnje ovih opcija, mogle su se čuti procjene da DNS ponovo ulazi u rizik sličan kombinaciji sa Naprednom Srpskom Adama Šukala, završenoj gubitkom dva mandata u NSRS.

Potpredsjednik DNS-a, koji je istovremeno i predsjednik opštinskog odbora te partije u Kozarskoj Dubici, ne smatra da se radi o sastanku sa dalekosežnim političkim posljedicama.

„Koliko je meni poznato, razgovor sa Tadićem imao je načelni i okvirni, može se reći i drugarski karakter. Za sada, tu nije bilo nikakvih definitivnih dogovora. Sve je još uvijek u domenu istih onih kontakata kakve DNS ima sa čitavim nizom partija, s ciljem jačanja i razvoja RS, a ne samo s Narodnom strankom. Dakle, u suštini, komunikacija slična onoj kakvu je SNSD upravo imao sa Ujedinjenom Srpskom“, zaključuje Banjac.

(srpskainfo.com)

 

Naredne godine tri nove kružne raskrsnice

Naredne godine planirana je gradnja tri nove kružne raskrsnice u gradu – na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i kružna raskrsnica na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice.  Kako kaže načelnik  Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, kružne raskrsnice

Urogenitalni zahvati radiće se u UKC RS

Pacijenti iz Republike Srpske koji imaju probleme sa urogenitalnim organima od sada neće morati ići u druge države, jer će zahvati biti dostupni i na Univerzitetskom kliničkom centru RS. Vladimir Kojović, eminentni stručnjak iz oblasti urogenitalne i rekonstruktivne hirurgije, zaposlen na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, pored toga što je posjetio UKC

Prodaje dresove za spas oka dječaka iz Banjaluke

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris – Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka. Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dječak je povrijeđen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i