Politika 29.11.2017.

Banjac: DNS protiv Savjeta Republike, Srpskoj nisu potrebne paralelne institucije

ČITANJE: 3 minute

Komisija za prevazilaženje problema, formirana nakon sastanka lidera vladajućih i opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, počela je sa radom, a iz Demokratskog narodnog saveza stiže upozorenje da neće pristati na jednu od šest tačaka prijedloga Saveza za promjene, u kojoj je predviđeno formiranje Savjeta Republike.

Darko Banjac, potpredsjednik DNS-a, ističe da je dijalog vlasti i opozicije pozitivan, ali dodaje da ne očekuje velike promjene na ovdašnjoj političkoj sceni i da glavni cilj tih razgovora treba da bude „kraj lakrdije i cirkusa sa pištaljkama i sličnim metodama u NSRS“, odnosno „povratak svih poslanika u skupštinske klupe“.

„Dobro je razgovarati i tražiti rješenja. Međutim, za DNS nisu prihvatljivi zahtjevi opozicije da budu formirana tijela koja do sada nisu postojala u političkom sistemu RS. Govorim o Savjetu Republike, paralelnoj instituciji koja je nepotrebna, jer Srpska ima Vladu, Narodnu skupštinu i predsjednika. Moj lični stav je da takav prijedlog SZP-a znači rušenje Ustava“, kaže Banjac za srpskainfo.com.

On se osvrnuo i na mogućnost da u parlamentu Srpske bude pokrenuta procedura za smjenu Nenada Stevandića sa funkcije potpredsjednika NSRS. Kada je o tome riječ, Banjac je u specifičnoj poziciji, pošto je član Slobodnog demokratskog srpskog kluba u kojem su, osim njega, Stevandić i još dva poslanika. Istovremeno je i predstavnik DNS-a, čiji je lider Marko Pavić nedavno izjavio da ova stranka „neće pokretati inicijativu da Stevandić bude smijenjen, ali će je razmotriti ukoliko je neko drugi pokrene“.

„Imam isti stav o tome kao i predsjednik Pavić. Mi nećemo to inicirati, a ako druge stranke to učine, vidjećemo kakva će biti naša odluka. Znači, mi to pitanje u ovom momentu smatramo bespredmetnim“, rekao je Banjac, ne želeći da se izjašnjava o spremnosti SDS-a da oni budu pokretači Stevandićeve smjene, uz poziv DNS-u da im se pridruži.

Za našeg sagovornika, sastanak delegacija SNSD-a i Ujedinjene Srpske, održan 28. novembra, predstavlja internu stvar te dvije partije. Banjac objašnjava da je „DNS u koaliciji sa SNSD-om“, a da van tog odnosa nemaju namjeru da određuju partnerima s kojim strankama će imati razgovore.

Nakon nedavnog susreta Marka Pavića i Ognjena Tadića, predvodnika novoosnovane Narodne stranke, kao i najave predizborne i postizborne saradnje ovih opcija, mogle su se čuti procjene da DNS ponovo ulazi u rizik sličan kombinaciji sa Naprednom Srpskom Adama Šukala, završenoj gubitkom dva mandata u NSRS.

Potpredsjednik DNS-a, koji je istovremeno i predsjednik opštinskog odbora te partije u Kozarskoj Dubici, ne smatra da se radi o sastanku sa dalekosežnim političkim posljedicama.

„Koliko je meni poznato, razgovor sa Tadićem imao je načelni i okvirni, može se reći i drugarski karakter. Za sada, tu nije bilo nikakvih definitivnih dogovora. Sve je još uvijek u domenu istih onih kontakata kakve DNS ima sa čitavim nizom partija, s ciljem jačanja i razvoja RS, a ne samo s Narodnom strankom. Dakle, u suštini, komunikacija slična onoj kakvu je SNSD upravo imao sa Ujedinjenom Srpskom“, zaključuje Banjac.

(srpskainfo.com)

 

Oznake: Darko Banjac