Politika 19.10.2022.

Banjac: Opasne izjave da je Dodik smetnja Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Lider Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac ocijenio je da nema razloga da izbori u Republici Srpskoj budu ponovljeni, kao i da su veoma opasne izjave da je lider SNSD-a Milorad Dodik smetnja Republici Srpskoj, jer je izabran voljom naroda Srpske.

“Očigledno da za nekoga volja naroda ne znači ništa i činjenica da glasove Republike Srpske broji Sarajevo govori o načinu na koji će se u budućnosti razvijati stvari”, rekao je Banjac Srni.

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mirka Šarovića da vjeruje da će nepravilnosti u izbornom procesu dovesti do novog glasanja, kao i da je Dodik smetnja Republici Srpskoj, BiH i regionu i da se nada da će brzo otići, Banjac je rekao da Šarović izjavljuje upravo ono što je namjera nekih stranih centara moći.

“Ne smijemo govoriti da su ljudi ili predsjednici bilo koje naše političke partije, bilo iz vlasti ili opozicije, smetnja i da ih treba skloniti jer je to retorika nekih stranih ambasada i bivših visokih predstavnika, a Šarović bi trebalo da zna kako to izgleda”, istakao je Banjac.

On kaže da očigledno kultura političkog dijaloga više ne postoji, te ponavlja da su takve izjave opasne i za srpski narod i za Srpsku.

Banjac smatra da su “predstavnici opozicije glasnogovornici nekih stranih centara moći i ambasada”, te kao primjer navodi izjavu predsjednika Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića da je jedina normalna kazna zabraniti SNSD.

On je naglasio da nema razloga da izbori u Republici Srpskoj budu ponovljeni jer ne postoje nepravilnosti, te da bi takva eventualna odluka Centralne izborne komisije BiH bila politička i donesena pod pritiskom.

“Oni (opozicija) očigledno hoće da se izbori odvijaju toliko puta dok njihovi kandidati ne budu izabrani. To se neće desiti”, kaže Banjac.