Politika 10.12.2020.

BANJAC: Predvodiću Narodnu partiju Srpske, ostajemo dio vladajuće koalicije

ČITANJE: 3 minute

Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac potvrdio je da će osnovati novu političku partiju koja će biti registrovana naredne sedmice pod imenom Narodna partija Srpske NPS i ostati dio aktuelne vlasti.

Banjac, koji je nedavno napustio DNS u kome je bio generalni sekretar i šef poslaničkog kluba u parlamentu Srpske, rekao je za ATV da bi registracija ove partije trebalo da uslijedi narednog utorka, te da će gro njenog članstva činiti ljudi iz DNS-a.

– Oni žele pristupiti NPS jer nisu saglasni sa sadašnjom politikom, vizijom i pravcem kojim ide DNS – rekao je Banjac i otkrio da su neka od imena koji će biti u novoj stranci Diko Cvijetinović, koji je poslanik u Narodnoj skupštini, Đorđe Popović i Senka Jujić, koji su ministri u Vladi Republike Sprske, ranije smijenjeni potpredsjednici DNS-a Dragomir Jovičić i Ognjen Tadić…

On je dodao da NPS želi da pripada grupaciji narodnih partija desnoga centra, te da očekuje da do februara naredne godine bude formirano više od 40 opštinskih i gradskih odbora ove partije u Republici Srpskoj. Banjac navodi da će NPS-u do kraja godine pridružiti oko 38 odbornika DNS-a.

On je rekao da je razgovarao sa ljudima iz SNSD kada je riječ o učešću NPS u vlasti, ali da još nije razgovarano o pozicijama.

Banjac je ocijenio da je važno što je, uprkos pandemiji virusa korona, u Srpskoj zadržana ekonomska stabilnost, te je naveo da je vlast na vrijeme donosila odgovarajuće mjere.

– Ono što je u tom smjeru predviđeno novim budžetom može garantovati stabilnost u narednoj godini pod uslovom da ne dođe do pogoršanja na nivou svjetske ekonomije – naveo je Banjac koji je zbog neslaganja sa aktuelnim rukovodstvom DNS-a, predvođenim Nenadom Nešićem, nedavno napustio tu stranku.

“Znao sam kako će opozicija dočekati DNS”

Darko Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da je znao da DNS neće biti dobro prihvaćen u opoziciji i da to zna iz iskustva.

“Bio sam član SDS-a. Znam kako se gleda na DNS. Nakon četiri dana došlo je do razlika u mišljenju PDP-a i DNS-a. Nešić je predsjednik DNS-a, a Trivićeva je potpredsjednik PDP-a. A vidite kakve je riječi uputila Nešiću”, rekao je Banjac u emisji Jedan na jedan ATV-a.

“Ako neko misli, DNS je sada u opoziciji i da će biti dobro prihvaćen, to nije tako. Ako idete u opoziciju i želite da predvodite opoziciju, budete dio tima opozicije, onda vas i drugi igrači moraju prihvatiti. Ako ostanete sami u opoziciji, niste u vlasti, niste u opoziciji, gdje ste onda?”, izjavio je Banjac.

Zbog čega se razišao sa predsjednikom DNS-a, Nenadom Nešićem, Banjac kaže:

“Nešić je smatrao da DNS treba u potpunosti da ide u opoziciju. Međutim, kada su završeni lokalni izbori ja sam razmišljao drugačije. Nije to samo ostanak u vlasti. Suština je da su izbori brojke. Brojke su pokazale da je SNSD dobio 206.000 glasova, pet hiljada više, da je SDS dobio 82 hiljade, što je za 40 hiljada manje. Opozicioni blok je dobio oko 130.000 glasova i mislim da to nije početna inercija koja je potrebna za neke velike promjene. Ja sam smatrao da poslije svega što se desilo, treba gledati ljude koji su u DNS-u. Smatrao sam da treba da pokušamo da razgovaramo sa našim partnerima sa kojima smo u vlasti. Dosta naših opštinskih odbora je podržalo naše koalicione partnere. Ja sam smatrao da treba da pomirimo određeno stanje i da DNS ostane u vlasti do 2022. godine i kada bi mi u maju jasno rekli šta hoćemo. Rekli bi, mi želimo jednog kandidata za visoku poziciju. Da li je to kandidat za člana Predsjedništva BiH ili predsjednika Republike, nije bitno. I da ponudimo ko hoće da razgovara sa nama”, rekao je Banjac.

(Srna, ATV)