Biznis 19.10.2016.

Banjaluča berza: Zaspali veliki berzanski igrači

ČITANJE: 2 minute

Vrijednost trgovine paketima akcija čija je najmanja vrijednost pola miliona KM gotovo je prepolovljena u prva tri kvartala ove godine na Banjalučkoj berzi u odnosu na isti lanjski period.

Blok posao se odvija na osnovu ugovora između kupca i prodavca akcija i treća lica nemaju pravo da kupuju akcije obuhvaćene tom transakcijom niti mogu uticati na cijenu po kojoj dvije strane obavljaju taj posao. Podaci Banjalučke berze pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine na Banjalučkoj berzi obavljeno 20 blok poslova vrijednih 22,57 miliona KM, što je za 47,3 odsto manje u odnosu na isti period lani. Vrijednost blok poslova u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila je 42,84 miliona KM, a obavljene su 33 transakcije.

U strukturi blok poslova dominiraju transakcije akcijama preduzeća u vrijednosti od 22,07 miliona KM, a obavljen je i jedan blok posao akcijama investicionih fondova u iznosu od 504.637 KM.

Broker Aleksandar Đajić kaže da se blok poslovi koriste za preuzimanje većinskog paketa akcija u firmama.

– Kvalitetnih hartija od vrijednosti je sve manje. Kroz blok poslove se uglavnom vrši promjena pravne forme privrednog subjekta iz akcionarskog u društvo sa ograničenom odgovornošću. Investitori pribjegavaju blok poslovima radi snižavanja troškova transakcije koje naplaćuju brokerska društva. Jedna transakcija u vrijednosti od minimum 500.000 KM je isplativija od većeg broja transakcija manje pojedinačne vrijednosti – kaže Đajić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je akcionarstvo na Banjalučkoj berzi sve manje zastupljeno jer firme sve češće prelaze u formu društva sa ograničenom odgovornošću.

– Postali smo generalno neinteresantno područje za investiranje i jedini kupci koji se trenutno pojavljuju u BiH su Arapi koji pazare nekretnine. Nalazimo se na lošem glasu i novih investicija nema u najavi, a to je uočljivo i na berzi – kaže Pavlović i naglašava da nemamo pripremljeno tržište i zdrave kompanije u koje bi strani investitori uložili likvidna sredstva kojima raspolažu.

(Glas)