Vijesti 15.02.2017.

Banjalučane šokiraju visoki računi za struju

ČITANJE: 3 minute

Јanuarski izvještaji o potrošnji šokirali su potrošače banjalučke Elektrokrajine, pa se mnogi pitaju kako je moguće da iznos na računu za električnu energiju bude uduplan za samo mjesec dana.

Da li je riječ samo o sporadičnoj grešci ili se poslovanje snabdjevača pokušava uljepšati preko leđa korisnika?

Prvi mjesec u godini brojni potrošači u Srpskoj dobro će pamtiti, jer je čestitka na računima za električnu energiju šokirala mnoge. Gotovo svakodnevno u redakciju RTRS-a stižu žalbe na previsoke iznose na računima za električnu energiju. Izdvojili smo žalbu gospođe koja je željela da ostane anonimna:

“Moji računi iz prethodne godine nikad, čak ni u zimskom periodu nisu dostigli više od 180 KM. Račun za decembar je isto bio velik 436,22 KM, zvala sam odjel za reklamaciju”.

A odgovor iz odjeljenja nikad nije stigao. Umjesto njega, samo dva dana nakon isteka roka za plaćanje računa – opomena pred isključenje.

– Nisam platila do kraja mjeseca, nadajući se da će mi odgovoriti, da bi meni 27.1. poslali opomenu pred isključenje. Napominjem da je samo jedan račun bio u pitanju – navodi gospođa.

Veći šok od opomene i previsokog decembarskog računa stigao je sa onim januarskim.

– Račun za januar je još veći i iznosi 579,17 KM. Mislim da su računi stvarno “naduvani”. Svaki mjesec sam ih uredno plaćala, ovo je sada prevazišlo sva moja očekivanja – dodaje ona.

Da na računima nešto ne štima čuli su i u udruženjima potrošača. Čitavoj konfuziji sa računima za električnu energiju, tvrde, doprinijelo je i povećanje naknade za obnovljive izvore energije, zato pozivaju korisnike, kontrola potrošnje je najbolji način prevencije.

– Ono što mi savjetujemo potrošače je da od 1. do 1. popisuju svoja brojila, jedino tako će upratiti odstupanja – kaže Zoran Petoš iz Udruženja građana “Don”.

Dok potrošači redom tvrde da nisu mijenjali navike i da su nerealno visoki računi način kojim snabdjevač pokušava uljepšati finalni finansijski izvještaj preko leđa korisnika, u Elektrokrajini odbacuju takve optužbe. Kažu, riječ je o sporadičnim slučajevima, nikako o namjernom propustu.

– To su potpuno netačne, zlonamjerne i tendenciozne tvrdnje. Elektrokrajina je poslovala pozitivno, poslovaće pozitivno i u 2016. godini, a očekujemo još bolje rezultate u 2017. godini – ističe Predrag Klincov, portparol Elektrokrajine Banjaluka.

Navode potrošača u Elektrokrajini demantuju jer, kažu, broj žalbi nije veći nego ranije i mjeri se u promilima. Ipak, u toku je interna kontrola stanja na terenu, ali tvrde, ne zbog žalbi građana nego zbog volje upravnog odbora.

– Radi se o redovnoj i periodičnoj proceduri kada Uprava preduzeća nađe za shodno da je potrebno izvršiti redovnu kontrolu rada i načina postupanja radnika na terenu – navodi Klincov.

Uz to, u Elektrokrajini napominju – zimi je potrošnja veća, pa su i računi veći. Ipak, svi koji sumnjaju u ispravnost računa mogu im se javiti. A baš sutra nezadovoljni građani mogu razgovarati i sa Upravnim odborom od 8 do 12 časova, jer će upravo oni, zbog kako tvrde, krivih navoda, razmatrati žalbe potrošača.

(rtrs.tv)