Vijesti 16.11.2016.

Banjalučani ignorišu pasarelu na Starčevici i kao kamikaze izleću pred automobile

ČITANJE: 2 minute

Ni nakon šest godina od izgradnje, pješaci ne koriste pasarelu, pa i roditelji s djecom pretrčavaju ulicu i rizikujući živote.

Dva miliona maraka, koliko je građane koštala pasarela preko Bulevara Desanke Maksimović na Starčevici, bačena su uludo, zahvaljujući lijenjim pješacima.

Pješaci tvrde da je nadvožnjak „komplikovan“ i da im „oduzima mnogo vremena“, ne hajući za to što je put na ovom dijelu, zbog nepregledne krivine, izuzetno opasan.

Mješatni kažu da je najveći problem škola pored pasarele, te to što djeca, po uzoru na roditelje, bake i djede, pretrčavaju ulicu ni ne gledajuću kud idu.

– Svako jutro čakam autobus i samo gledam šta se dešava i kad će nekog, ne daj Bože, udariti auto. I ko je onda kriv? Naravno pješak. Djeca trče, ne gledaju ništa, a najgore što im pogrešan primjer daju njihovi roditelji, koji pred njima prelaze ispod pasarele i rizikiju i svoj i njihov život – ispričala je Mira S. mještanka koja svakodnevno na stanici pored pasarele čeka autobus.

pretrcavanje-ulice

Mira kaže da gotovo svakodnevno viđa majke koje se sa bebom u kolicima i djetetom koje drže za ruku, trče preko ulice, dok vozači trube i koče.

Nesavjesni pješaci ne mare ni za policajce koji často obilaze paseralu i opominju ih.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka kažu da su kazne za prelazak van pješačkog i pasarele 40 KM, te da policajci često dežuraju baš kod ove pasarele.

– Nisamo evidentirali ni jednu sobraćaju nesreću na ovom mjestu, ali služba često šalje policajce da kontrolišu pješake, te ih svakodnevno opominju i vraćaju da pređu preko pasarele – rekli su u CJB Banjaluka.

Dok iz CJB bezuspješno opominju nesavjesne pješake, vozači su, kažu, navikli na ovu „crnu tačku“, pa na tom dijelu puta, uspore kada voze, jer nikad ne znaju ko će istrčati.

– Dešavalo se da ja u automobilu stojim i čekam da neko pređe ulicu, kao da se radi o pješačkom prelazu. Treba jedan dan naplatiti kazne svim koji prolaze tamo, pa bi onda vidjeli ko ima novca za bacanje i koliko bi onda bili nesavjesni – kaže Ljubiša Kovačević, koji često prolazi ovom ulicom.

Spotovi, pijanke, ljubav

Pasarela nije u službi za bezbjednost pješaka, ali ima svoje alternativne namjene.

Na pasareli banjalučki muzičari često snimaju spotove, navijači crtaju grafita, a služi i za studentska opijanja i ljubavne sastanke.

(blic.rs)