Banjalučani krenuli u Beč: Bodre “orlove” uz zastavu dugu 27 metara

Na utakmicu Austrija – Srbija, koja se igra sutra uveče, krenuli su i navijači iz Republike Srpske. Nose i trobojku dugačku čak 27 metara, koja će se vijoriti na tribinama stadiona.

S vjerom u Boga idemo u Beč, da naša Srbija ovjeri vizu za Mundijal u Rusiji. Bićemo svim srcem i glasom uz našu fudbalsku reprezentaciju protiv Austrije. Nosimo i najveću srpsku zastavu, od čak 27 metara, koja će se sutra uveče vijoriti na tribinama u Beču. Želimo da naši “orlovi” vide da su Banjaluka i Republika Srpska uz njih i da nam mnogo znače.

Ovako za “Novosti” započinje priču grupa momaka iz Banjaluke, koja će danas otputovati u Beč da bodri izabranike Slavoljuba Muslina. Zlaja, Boki, Rašo, Sandro, Skenda, Buđavi i Buco u dahu pričaju o očekivanjima, ali i ljubavi prema reprezentaciji Srbije.

– Ovaj put se organizovalo nas 16, ali da je bilo još karata išlo bi nas i više. Ulaznice smo nabavili preko naših ljudi u Ulmu, Beogradu i Salcburgu. Imamo na desetine poziva Srba, koji takođe sutra stižu u Beč iz cijele Evrope, da se vidimo prije utakmice – priča Zlaja, “kapiten” navijačke ekipe iz Banjaluke.

Kako kaže, nema utakmice reprezentacije Srbije na koju nisu išli kada se igralo u Beogradu, a kada je bilo mogućnosti išli su i na gostovanja.

– Poslije Beča, sljedeće gostovanje je Rusija. Takav je dogovor. U Beogradu smo pratili i rukometaše, košarkaše, vaterpoliste, a sašili smo srpsku trobojku od 27 metara i sa ponosom je nosimo na sve utakmice duže od decenije. Krase je četiri slova “S”, dvoglavi orao i natpis RS i Banjaluka. Kada ulazimo na “Marakanu” i postavljamo zastavu, skandira nam cijeli stadion. Mnogo nam znači podrška braće sa one strane Drine – priča Zlaja.

Bojan Milašinović, tekstopisac, kaže da za njih nema podjele na navijače Zvezde i Partizana kada igra Srbija.

– Na utakmice smo išli i kada su mnogi okretali leđa fudbalskoj reprezentaciji. Kada nije išlo, i kada se ispadalo vrlo brzo u kvalifikacijama zbog loših rezultata – priča Bojan.

Ova grupa Banjalučana je poznata i po humanitarnom radu, jer su više desetina puta nosili pomoć Srbima na Kosovu i Metohiju. Na to su, kažu, posebno ponosni.

CARINIK: “OVO JE ŠVERC SVILE”

– Kada smo napravili džinovsku zastavu i krenuli za Beograd na utakmicu fudbalske reprezentacije sa Litvanijom, na granici sa Hrvatskom carinik nas pita šta nosimo. Ja kažem zastavu. On nam reče da se parkiramo sa strane i zatraži da je pokažemo. Otvorim gepek, a kad je carinik vidio zastavu od 27 metara reče: “Ljudi, pa ovo nije zastava, ovo je šverc svile”. Ipak su nas pustili da idemo preko Hrvatske. Na izlazu iz Hrvatske, carinik, kome je već javljeno da nosimo zastavu, samo nam reče: “Sretno momci. Ja sam naš iz Vukovara” – uz osmijeh se prisjeća Zlaja.

(Novosti)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo