Vijesti 20.06.2016.

Banjalučani kupuju ukradene trešnje!?

ČITANJE: 2 minute

Mještani gotovo napuštenog potkozarskog sela Šimići muku muče sa organizovanim trešnjokradicama koji tokom vikenda ostavljaju pustoš na njihovim imanjima.

– Bude ih i po četvorica. Dolaze u automobilima a bila je i ekipa sa kombi vozilom koja ima neke specijalne merdevine. Vidio sam da tim ljudima ne treba puno vremena da oberu stablo. A pošto su po cijeli dan u krađi, nose sa sobom vodu i hranu – kaže jedan od stanovnika Šimića.

Ovaj čovjek koji danas živi u Hrvatskoj i povremeno obilazi svoje imanje ističe za Srpskacafe.com da su i njemu obrali tri velike trešnje.

– Uhvatio sam ih na djelu i zamalo je došlo do obračuna. Ipak, kasnije smo popričali. Rekli su da te trešnje prodaju nakupcima u Banjaluci, Laktašima, Gradišci i da od toga preživljavaju. Zato nisam zvao policiju. Takođe, ovi koji su krali kod mene bar nisu lomili grane na trešnjama kako to rade ostali lopovi. Budu li se tako kršila stabla, trešanja neće ni biti sljedeće godine pa bi bilo dobro da Šimiće bar povremeno obilazi policija – priča on.

Naš sagovornik priča da kradljivci dolaze i zato što je ovo mjesto poznato po stablima industrijske trešnje čije su plodove prije rata pojedini mještani prodavali otkupljivačima u Sloveniji.

Podsjećamo, Šimići se nalaze na otprilike 30 kilometara vazdušnom linijom sjeverno od Banjaluke a prema popisu iz 1991. godine imali su nešto više 1.500 stanovnika, mahom Hrvata. Po podacima katoličke crkve iz 2005. župa Šimići je imala samo 28 katoličkih porodica u Starim, Srednjim i Novim Šimićima, Kosama, Mičijama i Užarima. Kako god, u ovo „selo duhova“ koje nema ambulantu, kafanu, prodavnicu ni školu stiže se makadamskim putem.

(srpskacafe.com)