Vijesti 03.05.2016.

Banjalučani na krovu Balkana

ČITANJE: 3 minute
summit
Osvajanje najhladnije i najsurovije planine Balkana – Rile, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa, osim što je predstavljao još jedan izazov, za planinare PAK „SUMMIT“-a iz Banjaluke bio je uzvišen i duboko intiman čin: pokloniti/pomoliti se Bogu na najvišoj tački Balkana.Simbolika je utoliko veća što Musala u prevodu znači – prema Bogu.

Dobro raspoložena grupa ljubitelja planine i avanture krenula je iz Banjaluke put Bugarske u četvrtak uveče. U Borovecu, polaznoj tački uspona, nije ih dočekalo najsjajnije vrijeme, ali jeste predsjednica Planinarskog kluba „Samokov“ Marijana Ilieva, koja je planinarima iz Republike Srpske poželjela dobrodošlicu. Inače, ova dama upravlja sa 12 planinarskih domova u Bugarskoj.

Uspon na Musalu

Devetnaest banjalučkih planinara sa komplet opremom, punih rančeva, po kiši i blatu, krenuli su prema planinarskom domu Hiža Musala, koji se nalazi na 2389 metara nadmorske visine. Poslije 12 sati vožnje i četiri sata hoda po kiši i vjetru, ništa manje raspoloženi Summit-ovci stigli su do doma, odakle puca predivan pogled na grandiozne grebene Rile prošarane snijegom. Veći dio planine Rila je zaštićen i proglašen nacionalnim parkom, a, između ostalog, krasi ga dvjestotinak ledenjačkih jezera i izvora vruće vode. Iako domovi u Bugarskoj nisu na zavidnom nivou, ispod prosjeka su opremljeni, hrana i piće su prilično jeftini.

Predvođeni vodičima „SUMMIT“-a Miroslavom Trivićem i Borisom Čikićem, banjalučki planinari su rano ujutro krenuli prema krajnjem cilju – Musali. Uz put su prošli pored zaleđenog Ledenog jezera, najvišeg na Balkanu (2709 mnv). Uprkos klizavoj stazi i magli, uz pomoć sajli na željeznim stupovima, prusika i karabinjera, ekipa iz Banjaluke uspjela je stići do vrha Musale (2925 mnv). Prosječna godišnja temperatura na Musali je -3, sto je čini najhladnijim mjestom na Balkanu.

Musala

Za većinu učesnika to je bio do tada najveći planinarski poduhvat, a za dva člana „SUMMIT“- a, Miroslava Trivića i Dijanu Vrhovac, jedna od priprema za predstojeći vanredni alpinistički i sportski izazov – osvajanje krova Evrope – Elbrusa na Kavkazu 5642 mnv.

Umorna i zadovoljna grupa planinara iz grada na Vrbasu sa teškom opremom krenula je prema polaznoj tački Borovecu, ispraćena kišom koja nije nimalo pokvarila veličanstven doživljaj na Rili.

U ponoć su u manastiru Ivana Rilskog, najvećem i najznačajnijem pravoslavnom manastiru u Bugarskoj, prisustvovali Vaskršnjoj liturgiji, a ujutro su obišli grandiozan manastirski kompleks koji plijeni svojom ljepotom, harmonijom i jednostavnošću. Vaskrs u Bugarskoj, u najpoznatijem tamošnjem manastiru, uz sunčano vrijeme bio je zaista nešto posebno za planinare iz Banjaluke. Spokoj i čudesnu, iscjeljujuću energiju osjetili su, kažu, na svakom koraku ovog svetog hrama, kojeg godišnje posjeti na stotine hiljada turista.

Planinari na vrhu

Naredna stanica bila je suncem okupana Sofija, u kojoj dominira zlatna statua Svete Sofije u crnoj haljini – sa postoljem, a koja je visoka 30 metara. Ekipa je obišla i Hram Aleksandra Nevskog – definitivno najveličanstveniju građevinu u glavnom gradu Bugarske, zatim raskošnu Crkvu Svetog Nikolaja Čudotvorca, Crkvu Svete Nedjelje i Narodno pozorište Ivan Vazov. Na kraju nije izostala ni kupovina suvenira u Vitosa bulevaru, glavnom šetalištu prijestolnice.

Time je okončana trodnevna avantura Summit-ovaca, a foto-aparati prepuni fotografija svjedoče o sadržajnom i dobro isplaniranom putovanju, koje je spojilo planinu i civilizaciju na veoma dobar način. I ovaj planinarski poduhvat je potvrda onog što planinari vole da kažu kad se vrate u svoj grad, da je perspektiva nakon planine uvijek dublja i šira.

(Buka)