Vijesti 07.06.2016.

Banjalučani nezadovoljni: Do kad ćemo imati skup gradski prevoz?

ČITANJE: 2 minute

Većina putnika ima mjesečne karte, ali one ne važe za sve linije, pa da bi došli sa jednog kraja grada na drugi moraju da plate dvije ili tri karte.

Banjalučanka Tanja L. smatra da je gradski prevoz skup i loše organizovan, pa kaže da se često više isplati voziti automobilom.

– Da bih od Lauša došla do Incela potrebno mi je najmanje 5KM. Autobusom za koji imam mjesečnu kartu vozim se do centra, a onda do Incela i nazad moram platiti 2,4 KM – kaže ova Banjalučanka i dodaje da bi uvođenje cjelodnevnih, odnosno višednevnih karata poboljšalo uslugu gradskog prevoza.

Da javni prevoz u Banjaluci treba unaprijediti, i bolje organizovati, saglasan je i predsjednik Udruženja vozača i auto-mehaničara gradskog i prigradskog prevoza Draško Talijan.

– Gradu smo davno predložili da javni prevoz uzme pod svoje, prodaje karte i od toga plaća uslugu prevoznika. Nisu htjeli, a iza svega stoje interesi jakog prevozničkog lobija – rekao je Talijan.

Smatra da je apsurdno da mjesečna karta za gradske linije jednog prevoznika ne važi za njegove autobuse koji saobraćaju na prigradskim linijama.

U Odjeljenju za komunalnte i stambene poslove i poslove saobraćaja ističu da nemaju ništa protiv uvođenja cjelodnevnih odnosno višestanih karata.

– Organizovaćemo sastanak sa prevoznicima i vidjeti šta misle o tome. Ideja nije loša, ali se bojimo da prevoznici nemaju iteresa za to – navode u odjeljenju.

Banjalučani za jednokratnu kartu plaćaju 1,4 KM u gradskom a 1,6 u prigradskom prevozu. Mjesečna radnička karta košta 36,5 KM, đačka oko 26 KM, a penzioneri plaćaju oko 13 KM. Banjalučani koji žele mjesečnu kartu za sve linije platiće nešto više od 50 KM.

U Sarajevu, karta koja sat vremena važi u svim gradskim autobusima košta 1,6 KM, a karta koja važi 24 časa na svim linijama je 5,3 KM.

Beograđani takođe imaju olakšicu u vidu pojedinačnih karata za neograničen broj vožnji, pa tako za 90 minuta, u zavisnosti od zone, plaćaju od 1,4 do 6,3 KM. Mogu da kupe i karte u trajanju od jednog do pet dana, koje koštaju od četiri do 38 KM.

(blic.rs)