Vijesti 13.07.2016.

Banjalučani odali počast žrtvama rata u BiH

ČITANJE: 2 minute

Brojni Banjalučani danas su spuštanjem cvijeća u rijeku Vrbas, s mosta u Gornjem Šeheru, odali počast civilnim žrtvama rata u BiH svih nacionalnosti uz poruku “Ne ponovilo se”.

Ovo je deseti put da se Banjalučani na ovaj način prisjećaju žrtava, a već dvije godine je uvrštena i u Susrete Banjalučana “Vezeni most”, koji su počeli spuštanjem cvijeća u Vrbas.

Atif Turčinhodžić, moderator programa koji je održan pored visećeg mosta u Gornjem Šeheru pozdravio je okupljene građane i naglasio da ova tradicija treba da se nastavi.

“Značaj ove manifestacije je prvo – suživot, pomirenje, tolerancija, razum i konačno da jednom shvatimo da bez ovoga ne možemo da smo upućeni jedni na druge”, rekao je Turčinhodžić.

U prigodnom programu prisutnima se obratio i predsjednik Organizacionog odnora 13. susreta Banjalučana “Vezeni most 2016” Mesud Mulaomerović koji je pozvao prisutne da posjete sve događaje ove manifestacije. Recitovao je Ismet Bekrić, pjesnik, dok je hor Safikada izveo jednu pjesmu, a pridružili su im se i prisutni građani. Banjalučanka Atifa Duna, istakla je da su se danas okupili zbog onih koji su pali za današnjicu, svim bez obzira ko je i šta je.

“Ime i prezime nije važno ne čini ništa, koliko čini život čovjeka. Ovoga se trebamo sjetiti, jer znamo ko je dao živote za ovo danas i mislim da je red da se prisjetimo tih ljudi, te mladosti. Trebamo se sjetiti te ružne prošlosti i nikad da se ne vrati više, da se ne ponovi to nikad, da pobjeđuje ljubav svih naroda”, kazala je Duna.

Indira Ašić, član hora Safikada, istakla je da su se sastali da evociraju uspomene na one kojih više nema.

“Ove riječi su male, gubitak je velik, prevelik, ali eto tako je moralo biti, ne ponovilo se na ovom svijetu. Srebrenica grad, ne može se reći grad, to je tmina, tama, jedna pećina bez dna. Samo oni koji su prošli kroz taj egzodus koji su ostali bez svojih najmilijih znaju reći šta je Srebrenica. Mi možemo samo da budemo uz njih, da se sjetimo i prisjetimo, i da damo počast onima kojih više nažalost nema”, rekla je Ašićeva.

Trinaesti susreti Banjalučana “Vezeni most – 2016” trajaće do 17. jula, najavio je organizator – Zajednica udruženja građana Banje Luke. Aktivnosti manifestacije su kulturno-zabavnog, sportsko-rekreativnog, ekonomsko-razvojnog i informativnog sadržaja i iste omogućavaju okupljanje i druženje dijaspore i građana Banjeluke.

U okviru ove manifestacije između ostalog biće održana tradicionalna tribina dijaspore o temi “Dijalog za budućnost“, sportska takmičenja u malom fudbalu, šahu i košarci, Veče sevdaha, banjalučkih legendi, kao i rafting karavan.

(Anadolija)