Magazin 21.04.2019.

Banjalučani oduševili publiku u Prijedoru

ČITANJE: 2 minute

Glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke nastupili su sa predstavom “Naši dani” na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta “Zlatna vila” u Prijedoru.

Autor teksta Željko Stjepanović rekao je da je tekst napisao 2000. godine kada je osjetio problem odlaska mladih ljudi, a da je rad na predstavi počeo prije dvije godine.

“Evo, 19 godina kasnije taj problem iseljavanja ljudi nije manji. Naprotiv, sada odlaze i oni koji imaju posao. Ima toga i u našem pozorištu”, dodao je Stjepanović.

Predstava je od premijere u martu prošle godine igrana više od 30 puta i svaki put su karte rasprodane i po mjesec dana unaprijed. To ukazuje koliko je kod publike prihvaćen način na koji govori o nepotizmu, korupciji, kupovini diploma, zapošljavanju podobnih, nezaposlenosti stručnjaka, neradu u prebukiranom javnom sektoru, rasipanju javnog novca, prljavštini u politici, primoranosti radnika u kulturi da mole nadležne za novac da bi mogli da rade, dugovima javnog sektora i drugim gorkim situacijama.

Režiser Lilijana Ivanović rekla je da je predstava toliko realna i aktuelna da je sigurno svako doživio neke od situacija kojima se ona bavi.

Glumica Miljka Brđanin rekla je da predstava obiluje primjerima koji se nalaze svuda okolo i da jeste hrabra, ali je ukazala i na jedan fenomen – da se niko od prozvanih i prokazanih ne prepoznaje.

“Sjede u publici, smiju se, ponašaju se kao da se to njih ne tiče i kao da se u predstavi govori o nekom drugom. Mi možda i više od nekih drugih možemo da ubadamo prst u oko, ali niko ne reaguje”, dodala je Brđaninova.

U pratećem programu festivala juče je predstavljena knjiga “Kuvani glumci” Milana Špičeka o kojoj je profesor Mladenko Sadžak rekao da je skup portreta 33 velikana srpskog glumišta.

U okviru pratećeg programa večeras će u 18.00 časova biti predstavljena glumica Sloboda Mićalović s kojom će razgovarati LJiljana Čekić, dok će u 20.00 časova Narodno pozorište Beograd i Narodno pozorište Sombor igrati svoju koprodukciju “Frenki i DŽoni” po tekstu Terensa Mek Nelija i u režiji Tee Puharić. Ova predstava je van takmičarske konkurencije.

(Nezavisne)