Vijesti 20.03.2023.

Banjalučani ogorčeni najavom poskupljenja svih komunalnih usluga

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je postalo već izvjesno da će cijene komunalnih usluga poskupjeti u Banjaluci, te da se samo čeka da isto potvrdi gradski parlament na vanrednoj sjednici, ove sedmice pitali smo Banjalučane šta oni misle o ovome.

– Neka ih bude stid i sramota, posebno nas penzionera, kojima su isti ti iz Gradske uprave obećavali prošle godine da ovih poskupljenja neće biti – ističe jedan od penzionera.

Drugi Banjalučanin navodi kako još nije dobio uplatnice za odvoz smeća koje redovno dobija početkom godine.

– Vjerovatno nisu stigli jer se sad natežu koliko da poskupi, pa kad vide, onda ćemo naknadno morati platiti i prva dva mjeseca. Očekivao jesam, jer je sve poskupjelo, ali nama je sada sve skupo, pa i dvije ili tri marke koliko oni pričaju da će biti za vodu ili odvoz smeća – navodi ovaj građanin.

– Kako je tako je, izgleda da tome više ništa ne možemo. Struja nam je skuplja od prvog januara, hrana nam je skupa, svaki dan se mijenjaju cijene, ništa neočekivano – priča jedan od prolaznika u Gospodskoj ulici.

Dok u Gradskoj upravi uvjeravaju da će teret do dvije trećine poskupljenja grad preuzeti na sebe, u Udruženju građana “Don” Prijedor kažu kako su i u drugim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj najavljena poskupljenja komunalnih usluga.

– Razlog tome su valjda silna poskupljenja koja nam se dešavaju. Ne znam samo da li su i koliko realna. O svemu je trebalo da raspravlja Savez potrošača. Trebalo je prvo da se usaglase odluke u komunalnim preduzećima sa Zakonom o zaštiti potrošača koji definiše potpisani ugovor sa svakim potrošačem, da bi potrošač imao osnov da brani svoja prava i da zna svoje obaveze. Diskutabilno je zaista bilo da u talasu poskupljenja sa kojima se svi jedva bore sada poskupe i komunalne usluge – ističe  Murisa Marić iz ovog udruženja.

Smatra da pošto u brojnim opštinama ne postoji  socijalnu kartu, a potrebno je voditi se time kako će socijalno najugroženiji podnijeti teret najavljenih poskupljenja.

– Većinom su gradovi i opštine vlasnici komunalnih preduzeća i oni mogu da donesu odluke da one najugroženije kategorije budu zaštićeni na neki način da bar ne moraju plaćati punu cijenu recimo odvoza smeća ili vode, navodi Marić.

Z.M.