Magazin 15.06.2016.

Banjalučani putuju od Maldiva do teniskih turnira

ČITANJE: 2 minute

Maldivi, Tajland, Meksiko, Kuba, Kina, te prestižni teniski turniri su u ponudi među luksuznijim putovanjima koja su sve traženija kod određenog broja Banjalučana, tvrde iz turističkih agencija u gradu, navodeći da se cijene tih aranžmana kreću od 3.000 do 20.000 KM.

I dok je mnogim sugrađanima  vikend boravak na moru  san,  sa druge strane ima zainteresovanih građana koji mogu priuštiti skuplja putovanja. U agencijama uglavnom ne žele da otkriju o kojem broju putnika se radi kada su u pitanju daleke destinacije, ali su zadovoljni što imaju takvih putnika, te su u jednoj potvrdili da za put u Kinu, čiji  aranžman košta 1.200 evra, imaju trenutno 20 putnika, među kojima je i četvoročlana porodica.

U agenciji “Star Travel” najskuplji aranžman koji imaju u ponudi je 10.000 evra (oko 20.000 KM), a kako kažu, u toku godine prodaju takva od dva do četiri. Od skupljih aranžmana koji su trenutno najtraženiji su gradovi u kojima se održavaju prestižni teniski mečevi, te neki Banjalučani ne žale novca da bi uživo gledali omiljenog reketa broj jedan Novaka Đokovića.

“Aranžman za teniski turnir u Australiji je 3.500 evra, a za njega smo imali grupu od devet putnika. Za Rolan Garos iz Banjaluke smo imali grupu od 15 putnika, a iz Beograda pet. Cijena tog aranžmana je 650 evra bez ulaznica, a koje za polufinalni i finalni meč zajedno koštaju 1.200 evra. U pripremi je odlazak na  US open i imamo šest prijavljenih za taj aranžman koji košta 1.700 evra”, rekla je Olja Damjanović, menadžer u “Star Travelu”.

Da ima onih koji mogu priuštiti putovanja čija je cifra više hiljada maraka, potvrđuju i u agenciji “Unis Tours”.

“Imamo u ponudi i Daleki istok i Daleki zapad, gdje god žele da putuju. Ne radi se tu o masovnom turizmu, ali imamo određen broj klijenata. Najskuplje su karte za interkontinentalna putovanja, a aranžmani se kreću od 1.500 do 3.500 evra. U ponudi su Maldivi, Kina, Japan, Meksiko, Tanzanija, Zanzibar, a cijene zavise od kategorije hotela. U svakom slučaju, prodajemo i skupe aranžmane“, rekla je Vanja Savić iz ove turističke agencije.

U “Zepter passportu” izdvajaju kombinaciju putovanja Dubai i Maldivi.

“To dvadesetodnevno putovanje košta od 1.500 do 2.000 evra.  Klijenata ima, ali ne puno. Ove godine dosta smo radili Kubu i Dubai, za koje je veća zainteresovanost nego ranijih godina, a uglavnom idu parovi“, kažu u  “Zepter passportu”.

(Nezavisne)