Vijesti 26.06.2016.

Banjalučani saniraju štetu nakon nevremena

ČITANJE: 2 minute

Banjaluku je za vikend pogodilo jako nevrijeme praćeno grmljavinom i gradom, koje je za samo nekoliko minuta potopilo pojedine ulice, dok je neka naselja ostavilo bez struje, a neke građane i bez električnih aparata, jer su pregorjeli od udara groma.

Iako je bio neradni dan, nedjelju su mnogi mještani proveli u sanaciji štete. Novo nevrijeme bilo je najavljeno i za nedjelju u večernjim časovima, a prema prognozama meteorologa, ovakve vremenske oscilacije moguće su i narednih dana.

U naselju Lauš, u ulicama Milorada Umjenovića te Božidara – Miće Babića, u nekoliko domaćinstava, usljed udara groma, pregorjeli su električni uređaji, a mještani pretpostavljaju da je grom udario u trafo-stanicu.

“Meni su pregorjeli računar, televizor i ruter u kući, a u našoj ulici u šest domaćinstava pregorjeli su kućanski aparati. Sve to se desilo jer je grom udario u trafo-stanicu u neposrednoj blizini naših kuća. Prijavili smo kvar u ‘Elektrodistribuciju’ pa očekujemo da utvrde štetu”, rekao je jedan od mještana Ulice Milorada Umjenovića.

Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš I, potvrdio je da je bilo nekoliko slučajeva gdje su u domaćinstvima u subotu izgorjeli aparati.

“Čuo sam da su ljudima pregorjeli televizori i resiveri u kućama. Lično sam čuo u subotu udar groma u poslijepodnevnim časovima i bio je veoma snažan”, rekao je Matić.

Željko Gagula, predsjednik Savjeta MZ Rosulje, kaže da je juče lično obišao naselje da se uvjeri da li je bilo štete od nevremena.

“Ono što sam na terenu zapazio su polomljene grane na drveću i neka manja šteta. Vječiti problem je podzemni prolaz kod kružnog toka, tako da se i ovaj put napunio vodom”, rekao je Gagula.

Igor Kovačić, meteorolog, kaže da je situacija sa vremenom takva zbog vlage koja je u vazduhu, te da stalno pristiže vlažan vazduh s mora, koji uz toplotno zagrijavanje formira oblake koji donose grmljavinske procese.

“Lokalne nepogode su uobičajne za ovo doba godine, ne javljaju se na cijeloj teritoriji nego budu lokalnog karaktera pa se šire prema nekom području”, kaže Kovačić.

Dodaje da nas i danas očekuje nestabilno vrijeme sa jačim nepogodama i laganim padom temperature.

“Od utorka pa do kraja sedmice biće manje vlage, manje sparine”, kaže Kovačić. Strijelci Protivgradne preventive RS ispalili su u subotu u popodnevnim časovima 141 raketu na cijelom branjenom području Republike Srpske.

(Nezavisne)