Banjalučani se ove zime ogrijali bolje nego prethodnih

Grijna sezona u Banjaluci se privodi kraju, a prema ocjenama korisnika najbolja je u posljednjih nekoliko godina.

Inače, prije nekoliko dana “Eko-toplane” Banjaluka su obavijestile korisnike da će zbog niskih prosječnih dnevnih temperatura produžiti grijnu sezonu do njihovog porasta te da su s obzirom na tehničke uslove proizvodnih pogona i raspoložive količine energenta spremni da nastave s isporukom toplotne energije sve dok bude bilo potrebe za tim.

“Ove godine sam stvarno zadovoljan grijanjem. Toplo je bilo cijelu zimu, a bukvalno sam je proveo u šortsu i majici kratkih rukava. Iskreno, nisam očekivao da će biti ovako toplo”, kazao je Bojan Bursać iz Borika.

S njim se složila i njegova komšinica Olivera Šebić iz Beogradske ulice.

“Otkako sam uselila u stan prošle godine ne mogu se požaliti na grijanje. Čitavu zimu nisam osjetila hladnoću i stvarno je bolje nego prošlih godina. U svakom slučaju, ja sam prezadovoljna”, kazala nam je ona.

Milica P. iz Ulice Miloša Obilića u naselju Obilićevo posebno je zadovoljna jer je grijanje radilo i noću, što joj je izuzetno važno jer ima dvoje male djece.

“Za razliku od prethodnih godina, nije bilo dužih isključenja grijanja zbog kvarova, možda dan ili dva tokom cijele sezone, što je sasvim podnošljivo”, ocjenjuje ona.

Međutim, nisu baš svi zadovoljni grijanjem u sezoni na izmaku. P. Đajić iz Ulice vojvode Stepe Stepanovića u naselju Starčevica kaže kako je moglo biti mnogo bolje.

“U danima kada je grijanje radilo nije bilo kao u gornjem dijelu naselja, a preko komšija i prijatelja znam da je tamo bilo dobro. Mislim da ista cijena iziskuje da svi imaju i isti kvalitet grijanja”, smatra ovaj korisnik daljinskog gradskog grijanja.

U preduzeću “Eko-toplane” kažu da analiza zaprimljenih reklamacija tokom ove sezone grijanja pokazuje da je preko 95% korisnika zadovoljno isporučenom toplotnom energijom. Na osnovu izvršenih mjerenja u prostorima koji se griju kod 163 korisnika (0,8% od ukupnog broja korisnika) zabilježene su temperature ispod propisanih, a u skladu s propisima u tim slučajevima odobrene su bonifikacije. Dodaju da je veliki broj reklamacija bio neopravdan, jer je utvrđeno da je kvalitet grijanja narušen zbog kvara na unutrašnjim instalacijama.

Inače, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kroz posebnu kreditnu liniju pomogla je izgradnju novog proizvodnog pogona “Eko-toplana”.

Jan Braun, šef Kancelarije za BiH, nije krio zadovoljstvom načinom na koji se ova priča odvija.

“Veoma smo zadovoljni ovim projektom. Inovativan je, brzo je završen, a što je najbitnije – on je ekološki. Naredni korak je smanjivanje gubitaka na mreži i to je naš sljedeći projekat”, kazao je Braun.

(Nezavisne)

DETALJI SA SUĐENJA: Beogradski makroi slali djevojke i u Banjaluku

U Specijalnom sudu u Beogradu 16. jula biće izrečena presuda Darku T. (45) i Saši G. (47), koje Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da su bili vođe organizovane kriminalne grupe koja je posredovala u prostituciji, a čiji članovi su uhapšeni 13. januara ove godine. Pored njih dvojice optuženi su Miloš T. (37), Staša M. (28)

UDRUŽENJE “HORECA”: Poslodavci u ugostiteljstvu apeluju na institucije da ih uključe u odlučivanje o mjerama

S obzirom na to da smo označeni kao najrizičnija mjesta za širenje zaraze, želimo da pokažemo maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i predostrožnost u rješavanju ovog problema, koji se tiče cijelog društva. Apelujemo da se u narednom periodu podigne maksimalno nivo zaštite u ugostiteljstvu u epidemiološkom smislu, poruka je Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS “Horeca” upućena

ZIDINE KRIJU PRIČE: Kastel jedna od inspiracija za novu seriju “Hotel Balkan”

Tvorci telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ koji se trenutno snima u filmskom studiju u Velikom Blaškom, inspiraciju su crpili i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati. Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – dio grada i istorijskog područja koje, baš kao i „Hotel

ZBOG BROJA ZARAŽENIH: Italija zabranila ulazak državljanima BiH i još 12 zemalja

Italija je danas zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima je preveliki broj zaraženih virusom korona. Na listi Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika. Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvata svakog ko ostane ili putuje kroz navedene

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,