Banjalučani se ove zime ogrijali bolje nego prethodnih

Grijna sezona u Banjaluci se privodi kraju, a prema ocjenama korisnika najbolja je u posljednjih nekoliko godina.

Inače, prije nekoliko dana “Eko-toplane” Banjaluka su obavijestile korisnike da će zbog niskih prosječnih dnevnih temperatura produžiti grijnu sezonu do njihovog porasta te da su s obzirom na tehničke uslove proizvodnih pogona i raspoložive količine energenta spremni da nastave s isporukom toplotne energije sve dok bude bilo potrebe za tim.

“Ove godine sam stvarno zadovoljan grijanjem. Toplo je bilo cijelu zimu, a bukvalno sam je proveo u šortsu i majici kratkih rukava. Iskreno, nisam očekivao da će biti ovako toplo”, kazao je Bojan Bursać iz Borika.

S njim se složila i njegova komšinica Olivera Šebić iz Beogradske ulice.

“Otkako sam uselila u stan prošle godine ne mogu se požaliti na grijanje. Čitavu zimu nisam osjetila hladnoću i stvarno je bolje nego prošlih godina. U svakom slučaju, ja sam prezadovoljna”, kazala nam je ona.

Milica P. iz Ulice Miloša Obilića u naselju Obilićevo posebno je zadovoljna jer je grijanje radilo i noću, što joj je izuzetno važno jer ima dvoje male djece.

“Za razliku od prethodnih godina, nije bilo dužih isključenja grijanja zbog kvarova, možda dan ili dva tokom cijele sezone, što je sasvim podnošljivo”, ocjenjuje ona.

Međutim, nisu baš svi zadovoljni grijanjem u sezoni na izmaku. P. Đajić iz Ulice vojvode Stepe Stepanovića u naselju Starčevica kaže kako je moglo biti mnogo bolje.

“U danima kada je grijanje radilo nije bilo kao u gornjem dijelu naselja, a preko komšija i prijatelja znam da je tamo bilo dobro. Mislim da ista cijena iziskuje da svi imaju i isti kvalitet grijanja”, smatra ovaj korisnik daljinskog gradskog grijanja.

U preduzeću “Eko-toplane” kažu da analiza zaprimljenih reklamacija tokom ove sezone grijanja pokazuje da je preko 95% korisnika zadovoljno isporučenom toplotnom energijom. Na osnovu izvršenih mjerenja u prostorima koji se griju kod 163 korisnika (0,8% od ukupnog broja korisnika) zabilježene su temperature ispod propisanih, a u skladu s propisima u tim slučajevima odobrene su bonifikacije. Dodaju da je veliki broj reklamacija bio neopravdan, jer je utvrđeno da je kvalitet grijanja narušen zbog kvara na unutrašnjim instalacijama.

Inače, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kroz posebnu kreditnu liniju pomogla je izgradnju novog proizvodnog pogona “Eko-toplana”.

Jan Braun, šef Kancelarije za BiH, nije krio zadovoljstvom načinom na koji se ova priča odvija.

“Veoma smo zadovoljni ovim projektom. Inovativan je, brzo je završen, a što je najbitnije – on je ekološki. Naredni korak je smanjivanje gubitaka na mreži i to je naš sljedeći projekat”, kazao je Braun.

(Nezavisne)

Uručeno priznanje rektoru banjalučkog Univerziteta

Rektoru banjalučkog Univerziteta prof. dr Radoslavu Gajaninu  22 maja 2019 godine uručen je ’’ Večernjakovog pečata’’ u kategoriji Nauka. Gajaninu ’’ Večernjakov pečat“ je uručen Mostaru na manifestaciji povodom 18 izdanja “Večernjakovog pečata”, na kojem su uručena priznanja pojedincima koji su doprinijeli kulturnom, društvenom i političkom razvoju BiH. „Ovom prilikom želim da se zahvalim ‘Večernjem

SA DOLASKOM LJEPŠEG VREMENA I BUJANJEM VEGETACIJE Oštrija kontrola zapuštenih dvorišta

Gradska inspekcija će u narednim danima, sa dolaskom ljepšeg vremena i bujanjem vegatacije, pooštriti kontrolu zapuštenih dvorišta, u namjeri da vlasnike zemljišta primora da svoje okućnice održavaju urednim i čistim, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove. Načelnik ovog odjeljenja Janko Kecman, ističe da na mnogim parcelama postoje problemi jer su zakorovljene i, nerijetko, na

U UŽEM GRADSKOM PODRUČJU: Pedeset novih klupa za odmor

Pedeset novih klupa za odmor i betonskih kanti za otpatke biće postavljeno na užem gradskom području. Tender za nabavku ove komunalne opreme raspisan je proteklom periodu. Kako su precizirali u Odjeljenju za komunalne poslove, predviđena je nabavka 50 klupa sa naslonom (nosači klupe od betona, sjedišta i naslon od drveta), procijenjene vrijednosti oko 29.000 KM.

BOLJI PLASMAN PROIZVODA IZ SRPSKE: Višković prisustvovao otvaranju izložbenog sajma u Lincu

U Lincu je otvoren izložbeno – prodajni sajam, koji, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Beču, organizuje Područna privredna komora Banjaluka.   Oko 35 privrednih društava iz Srpske imaće mogućnost da pojača plasman svojih proizvoda na tržištu Austrije, ali i Njemačke i Češke. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković prisustvovao je svečanom otvaranju izložbeno-prodajnog salona

ZIJAH SOKOLOVIĆ NA DJEČIJEM SAJMU U BANJALUCI Zabava za najmlađe uz Zijaha Sokolovića i omiljene Vitalia proizvode

Najveća domaća mljekara Mlijekoprodukt, biće jedan od učesnika Dječijeg sajma koji će se održati 25. i 26. maja 2019. godine u Dvorani “Borik” u Banjaluci. Mlijekoprodukt je pripremio raznovrstan sadržaj za djecu i cijelu porodicu koje očekuje odlična zabava. Mališani će na zabavan način na Vitalia štandu moći da nauče više o mlijeku zahvaljujući interaktivnoj