Banjalučani se ove zime ogrijali bolje nego prethodnih

Grijna sezona u Banjaluci se privodi kraju, a prema ocjenama korisnika najbolja je u posljednjih nekoliko godina.

Inače, prije nekoliko dana “Eko-toplane” Banjaluka su obavijestile korisnike da će zbog niskih prosječnih dnevnih temperatura produžiti grijnu sezonu do njihovog porasta te da su s obzirom na tehničke uslove proizvodnih pogona i raspoložive količine energenta spremni da nastave s isporukom toplotne energije sve dok bude bilo potrebe za tim.

“Ove godine sam stvarno zadovoljan grijanjem. Toplo je bilo cijelu zimu, a bukvalno sam je proveo u šortsu i majici kratkih rukava. Iskreno, nisam očekivao da će biti ovako toplo”, kazao je Bojan Bursać iz Borika.

S njim se složila i njegova komšinica Olivera Šebić iz Beogradske ulice.

“Otkako sam uselila u stan prošle godine ne mogu se požaliti na grijanje. Čitavu zimu nisam osjetila hladnoću i stvarno je bolje nego prošlih godina. U svakom slučaju, ja sam prezadovoljna”, kazala nam je ona.

Milica P. iz Ulice Miloša Obilića u naselju Obilićevo posebno je zadovoljna jer je grijanje radilo i noću, što joj je izuzetno važno jer ima dvoje male djece.

“Za razliku od prethodnih godina, nije bilo dužih isključenja grijanja zbog kvarova, možda dan ili dva tokom cijele sezone, što je sasvim podnošljivo”, ocjenjuje ona.

Međutim, nisu baš svi zadovoljni grijanjem u sezoni na izmaku. P. Đajić iz Ulice vojvode Stepe Stepanovića u naselju Starčevica kaže kako je moglo biti mnogo bolje.

“U danima kada je grijanje radilo nije bilo kao u gornjem dijelu naselja, a preko komšija i prijatelja znam da je tamo bilo dobro. Mislim da ista cijena iziskuje da svi imaju i isti kvalitet grijanja”, smatra ovaj korisnik daljinskog gradskog grijanja.

U preduzeću “Eko-toplane” kažu da analiza zaprimljenih reklamacija tokom ove sezone grijanja pokazuje da je preko 95% korisnika zadovoljno isporučenom toplotnom energijom. Na osnovu izvršenih mjerenja u prostorima koji se griju kod 163 korisnika (0,8% od ukupnog broja korisnika) zabilježene su temperature ispod propisanih, a u skladu s propisima u tim slučajevima odobrene su bonifikacije. Dodaju da je veliki broj reklamacija bio neopravdan, jer je utvrđeno da je kvalitet grijanja narušen zbog kvara na unutrašnjim instalacijama.

Inače, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kroz posebnu kreditnu liniju pomogla je izgradnju novog proizvodnog pogona “Eko-toplana”.

Jan Braun, šef Kancelarije za BiH, nije krio zadovoljstvom načinom na koji se ova priča odvija.

“Veoma smo zadovoljni ovim projektom. Inovativan je, brzo je završen, a što je najbitnije – on je ekološki. Naredni korak je smanjivanje gubitaka na mreži i to je naš sljedeći projekat”, kazao je Braun.

(Nezavisne)

KOD „DELTA PLANETA“: Grad pravi fudbalsko igralište sa vještačkom travom

Gradski fudbalski klubovi, koji se muče sa nedostatkom vlastitih kapaciteta za treniranje, dogodine će dobiti novi, savremeni fudbalski teren sa vještačkim travnjakom. Izgradnju novog igrališta, koje će biti locirano u blizini tržnog centra „Delta planet“, odnosno u produžetku parka za pse, finansiraće Grad Banja Luka, koji je i incijator ovog projekta.

PREKID SARADNJE: Razišli se Igokea i Aleksandar Cvetković

Plejmejker Aleksandar Cvetković, koji je ovog ljeta stigao u u tabor Igokee, nije više košarkaš ovog kluba. Bivši organizator igre oba ”vječita” rivala, Crvene zvezde i Partizana, došao je u tim iz Aleksandrovca kao veliko pojačanje u borbi za što bolji plasman u ABA ligi i povratak titule bh. šampiona u klupske vitrine, ali u

50 GODINA OD ZEMLJOTRESA: Nikad viđeni foto i video zapisi o „ranjenom“ gradu

Povodom obilježavanja pola vijeka od katastrofalnog zemljotresa, koji je 27. oktobra 1969. godine razorio Banju Luku, u atrijumu Gradske uprave sutra, 23. oktobra, u 11.00 časova biće otvorena multimedijalna postavka o životu u Banjoj Luci nakon razornog potresa. Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa, koje su od novembra 1969. do sredine

Koncert Nine Kraljić održan u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan koncert Nina Kraljić Kvintet. Publika je uživala u moćnom vokalu i autentičnoj interpretaciji ove muzičarke, kao i muziciranju odličnog benda koji je prisutne poveo na mistično muzičko putovanje vještim mješanjem različitih žanrova prilikom izvođenja numera sa Nininog albuma, ali i svima dobro poznatih sevdah pjesama. Nina je

Mirjana Medan poginula u požaru u Lazarevu

U stravičnom požaru koji je juče izbio u preduzeću “Švam” u banjalučkom naselju Lazarevo, život je izgubila Mirjana Medan (64), saznaje Srpskainfo.  Direktor ove firme Miroslav Brdar rekao je za Srpskainfo da je Mirjana bila veoma dobar i vrijedan radnik, koji je u ovom preduzeću radila zadnjih 10 godina na poslu šivača. Kada je u pitanju uzrok požara, Brdar

VIDOVIĆ: Cilj rebalansa budžeta Srpske su kapitalne investicije i rast penzija i plata

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je cilj donošenja rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu da iz viška ostvarenih prihoda bude omogućena realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća, među kojima su povećanja penzija i plata za pojedine budžetske korisnike. Ukupna budžetska

ČUBRILOVIĆ: Iz Narodne skupštine protjerati sukobe i uvrede

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će parlament Srpske raditi na izmjenama Poslovnika o radu kako bi dodatno bio unaprijeđen rad te institucije i iz Narodne skupštine protjerani sukobi i uvrede.  – Rasprave često idu u pogrešnom smjeru, nisu efikasne jer se svode na komentare upućene nekom drugom, a ne nude