Vijesti 02.09.2016.

Banjalučani sve izbirljiviji: Ovo su škole u koje svi žele da upišu svoju djecu

ČITANJE: 3 minute

Često banjalučki osnovci prolaze pored škole koja im je u komšiluku, da bi nastavu pohađali u drugoj, koja važi za „prestižniju“ ili „gradsku“.

Upisna područja nisu precizno definisana, a često i roditelji traže da djecu upišu u udaljeniju školu, kojoj ne pripadaju. Zbog toga u nekim školama nastava se održava u četiri smjene, dok susjedna škola zjapi prazna.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Dušan Mišljenović kaže je najveća gužva u OŠ „Sveti Sava“ na Laušu, gdje dolaze djeca iz Bistrice, zaobilazeći tamošnju OŠ „Miroslav Antić“, te na Starčevici u OŠ „Branko Radičević“, jer mnogi mališani iz Vrbanje ne žele da idu u OŠ „Stanko Rakita“.

Roditelji iz Borika se bore da dijete upišu u školu „Branko Ćopić“, umjesto u „Vuk Stefanović Karadžić“, a na Obilićevu biraju između škola „Petar Petrović Njegoš“ i „Dositej Obradović“.

– Ministarstvo i lokalna zajednica trebaju to da spriječe, jer to ugrožava kvalitet nastave i školama pravi organizacione probleme – upozorava Mišljenović.

Dođe da se zbog ovakve prakse u neke škole upiše tako malo đaka da se u pojedinim razredima može formirati samo pola odjeljenja.

Najčešći razlog koji roditelji navode kada biraju udaljenu školu, jeste to da starije dijete već pohađa nastavu u toj školi, u višim razredima, pa bi prvačići imali pratnju.

– Međutim, ima i slučajeva da roditelji jednostavno ne žele da njihova djeca „okreću leđa gradu“ – kaže Mišljenović.

U Aktivu direktora osnovnih škola upozoravaju da upis djece u udaljene škole poskupljuje i onako skupo školovanje, jer se za tu djecu moraju plaćati mjesečne karte.

Direktori planiraju da već za narednu školsku godinu predlože izmjene upisnih područja, koje bi trebalo da budu usvojene do aprila, kad se upisuju prvačići.

Direktor OŠ „Miroslav Antić“ u Bistrici Zoran Šmugović kaže da imaju oko 80 učenika, te da bar 50 djece nastavu pohađa na Laušu umjesto kod njih. To im je omogućeno jer u podjeli upisnih područja stoji da pravo na upis škole ima „dio Bistrice“, a Šmugović kaže da se to zloupotrebljava.

– Ugrožen je opstanak škole i nastojaćemo da se upisno područje promjeni u našu korist, te da nam pripadne cijelo područje Bistrice – rekao je Šmugović.

Mišljenović: Škola u svakom naselju

Dušan Mišljenović kaže da bi svako naselje trebalo da ima svoju školu, kako djeca ne bi morala da putuju i kako bi bila bezbjednija.

Ministarstvo je prošle godine mjesečnu kartu plaćalo za 2.511 učenika od 18.938 osnovaca u Banjaluci, za šta su mjesečno izdvajali 59.784 KM.

Elitna škola

OŠ „Ivo Andrić“ važi za elitnu školu, pa se roditelji utrkuju da svoje dijete upišu baš tu. Dešavalo se da mališane dovode iz Zalužana, pa i iz Laktaša u centar grada, kako bi nastavu pohađali u ovoj školi.

Da bi imali pravo na upis, mjesto prebivališta im prijave kod dede i bake u centru grada. Iz CJB Banjaluka, međutim, upozoravaju da je za lažnu prijavu prebivališta predviđena kazna od 30 do 300 KM.

(EuroBlic)