Vijesti 18.01.2016.

Banjalučani u potrazi za organskom hranom: Do zdrave zimnice preko Fejsbuka!

ČITANJE: 3 minute
zdrava logika
Banjalučani sve više preferiraju zdravu, organsku hranu, a neki od njih su već počeli da pripremaju i zdravu zimnicu kupovinom najkvalitetnijih proizvoda na domaćem tržištu iza čega stoji projekat Maje Miljević pod nazivom “Zdrava logika”.

Riječ je o modernoj verziji otkupnog centra, koji distribuiše, ali i prerađuje svježe voće i povrće, koje je proizvedeno u kontrolisanim uslovima bez dodavanja pesticida, herbicida, aditiva, konzervansa, odnosno na potpuno prirodan način.

Registracija proizvodnje

Za sada nemaju sertifikat organske proizvodnje, ali, kako kaže Maja Miljević, to im je glavni cilj u 2016. Hranu proizvode u Poljoprivrednoj školi i kod kooperanata s kojima “Zdrava logika” ima potpisane ugovore.

Sve se proizvodi po istim standardima, a pored Poljoprivredne škole, projekat su podržali i Poljoprivredni institut i Tehnološki fakultet, koji su zaduženi za kontrolu kvaliteta zemlje, ali i proizvoda.

Banjalučani su za manje od godinu dana, koliko postoji “Zdrava logika”, dali svoje povjerenje ovom projektu, a veliki je broj onih koji redovno naručuju njihove proizvode.

Za sada je dostava organičena na Banjaluku, ali Miljevićeva tvrdi da imaju velike planove.

– Interesovanje za prirodne proizvode je veoma veliko. U BiH vlada mnogo veća svjesnost o zdravoj ishrani nego što se to nama činilo kada smo započeli ovaj projekat. Trenutno možemo da ispunimo potražnju koju imamo, ali povećavamo proizvodne kapacitete kako bismo mogli da zadovoljimo potražnju novih kupaca koji nam se svakodnevno javljaju. Uspostavili smo dobre kontakte i s većim centrima u BiH, tako da bismo mogli dostavljati proizvode i van Banjaluke – rekla je Pressu Miljevićeva.

Jednostavno do narudžbe

Sa “Zdravom logikom” kontaktirali su mnogi zainteresovani kupci iz različitih zemalja, ali da bi uspostavili izvoz, potrebna je sertifikacija, standardizacija i kvalitet. Ipak, ovi prirodnjaci ubijeđeni su da je godina iza njih tek dobar početak i da treba dalje ići korak po korak.

– Zainteresovanost Banjalučana je veoma velika i već posjedujemo bazu stalnih kupaca koji nam dolaze na sedmičnom nivou da popune svoje zalihe. Ove godine planiramo da proširimo asortiman i ponudimo neke nove proizvode. Stekli smo povjerenje kvalitetom i trudićemo se da taj kvalitet održimo. Drugi veći centar koji je trenutno jako zainteresovan za naše proizvode jeste Sarajevo. U ponudi uvijek imamo nešto od svježeg voća i povrća, čajeve, razne vrste brašna te posebnu ponudu prerađenih proizvoda. Naročito smo ponosni na džem od drenjka i sušeni paradajz – kaže naša sagovornica.

Istovremeno, oni su potrazi za registrovanim gazdinstvima koja žele saradnju, a koja imaju mogućnost da ponude ovakve proizvode. S njima potpisuju ugovor, pa ti poljoprivrednici imaju sigurno mjesto za prodaju svojih proizvoda.

– Potrebno je samo da se vratimo nekoliko decenija unazad i koristimo tehnike pristupa zemlji kakve su koristili naši preci, to je jedini uslov – dodaje Miljevićeva.

Proizvodi „Zdrave logike” mogu biti naručeni putem Fejsbuk stranice, telefona, mejla, a uskoro i putem veb-šopa.

Svi koji žele da pokrenu svoju zdravu proizvodnju ili da se priključe maloj zajednici „Zdrave logike” mogu uskoro da se više informišu putem sajta www.zdravalogika.com, gdje će biti postavljen edukativni dio sa video i tekstualnim savjetima i uputstvima za kupovinu.

(Press)