Vijesti 26.10.2017.

Banjalučani u strahu vakcinišu djecu

ČITANJE: 2 minute

Epidemija malih boginja koja je već izbila na Kosovu, kao i upozorenje epidemiologa Srpske rezultirala je povećanim brojem Banjalučana koji djecu dovode da prime MRP vakcinu.

„Zadnjih nedjelja primjetan je porast vakcinisane djece MRP vakcinom u odnosu na prethodni period“, izjavila je Milka Ćojanović, specijalista pedijatrije.

Nakon što je u regionu zabilježena epidemija morbila, u kojoj je na Kosovu umrlo dvoje, a u Rumuniji čak 31 dijete, epidemiolozi upozoravaju da je rizik od izbijanja epidemije ove bolesti veliki u RS, apelujući da se djeca vakcinišu.

Obuhvat ovom vakcinom Republici Srpskoj je oko 70 procenata, a da bi se zaštitili od epidemije on treba da bude 95 posto, ističu epidemiolozi.

“Obavezna vakcinacija djece u RS je u padu za sve vakcine, a naročito u velikom padu je obuhvat MRP vakcinom, koja štiti protiv morbila, rubeola i zaušnjaka. To je vakcina za koju imamo najniži obuhvat u odnosu na druge, a posebno je nizak u većim gradovima kao što su Banjaluka i Bijeljina. U tim gradovima prošle godine svega polovina djece koja su trebala biti vakcinisana su primila tu vakcinu, što znači da polovina djece nije zaštićeno”, istakla je Aćimovićeva na nedavno održanoj konferenciji.

Ono oko čega se svi pedijatri slažu je da ova vakcina nema veze sa autizmom. Roditelji izlažu djecu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu, rekao je ekspert za program imunizacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Rob Batler, navodeći da prevaranti povezuju MRP vakcinu sa autizmom.

MRP vakcina počinje da štiti djecu od malih boginja dvije nedjelje nakon što je primljena.

„Vakcinacija protiv morbila, rubeole i zaušnjaka se daje nakon navršene prve godine starosti djeteta, a najbolje da se vakcinacija obavi do petnaestog mjeseca starosti djeteta.Revakcinacija se obavlja pred upis u osnovnu školu“, rekla je doktorica Ćojanović.

Ono što morate uraditi je da prije vakcinacije obavite pregled kod doktora, nakon čega ćete dobiti nalaz i mišljenje o kontraindikacijama za vakcinu. Ako je dijete zdravo, u roku 24 časa od pregleda dijete mora biti vakcinisano.

„Neželjene reakcije po pravilu su blage i prolazne. U prva 24 časa može se očekivati bolna osjetljivost, otok i crvenilo na mjestu aplikacije, a nekada je praćena blago povišenom temperaturom, otokom lokalnih limfnih žlijezda i prolaznom ospom. Roditeljima se savjetuje stavljanje hladnog obloga na mjesto aplikacije“, istakla je pedijatar Milka Ćojanović.

Iz Centra za vakcinaciju u Banjaluci naglasili su da posjeduju dovoljan broj MRP vakcina.

(Mondo.ba)