Vijesti 09.12.2015.

Banjalučani udišu vazduh pun prašine i čađi

ČITANJE: 2 minute
smog
Došlo je do povećanja koncentracije prašine i čađi iz dimnjaka, a u centru grada i ugljen-monoksida, zbog čega je kvalitet vazduha svrstan u drugu kategoriju, potvrdili su u Gradskoj upravi.

– U novembru i decembru registrovane su povećane koncentracije takozvanih lebdećih čestica u vazduhu, kao što su prašina i čađ zbog grijne sezone i aktuelnog loženja različitih energenata. Za razliku od novembra, od 3. do 7. decembra u centru grada registrovana je i povećana koncentracija ugljen-monoksida- rekli su u Gradskoj upravi.

Istakli su da je koncentracija ostalih polutanata, koji se mjere, nalaze u prvoj kategoriji te da je kvalitet vazduha na području grada za ovo doba godine dobrog kvaliteta. Dodali su da se kvalitet vazduha tokom cijele godine mjeri na tri lokacije i to u Paprikovcu, Boriku i centru grada.

Direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS Predrag Ilić je rekao da su ove vrijednosti uobičajene za zimski period kada su, kako kaže, niže temperature i više se loži.

– Od početka mjeseca je prekoračena i granična i tolerantna vrijednost kada su u pitanju lebdeće čestice, a to znači da treba da obratimo pažnju i što manje boravimo napolju. Isto tako u centru grada je prethodnih dana izmjerena i prekoračena vrijednost ugljen-monoksida vjerovatno zbog povećanja broja automobila, što je dovelo da usporenja saobraćaja- dodao je Ilić.

Iako se kvalitet vazduha mjeri na samo tri lokacije u gradu, Ilić smatra da je situacija slična i u ostalim dijelovima grada te nema puno odstupanja. Dodao je da na osnovu iskustava iz ranijih godina smatra da će ova situacija potrajati najvjerovatnije do kraja februara.

Dimnjaci

Od početka grijne sezone Komunalna policija je pojačala kontrolu čišćenja i pregleda dimnjaka na objektima koji nisu priključeni na javnu vrelovodnu mrežu.

– Do sada smo u 150 slučajeva naložila čišćenje dimnjaka i pregled uređaja za loženje od strane ovlašćenih preduzeća i dostavljanje potvrde o izvršenom pregledu. U svim slučajevima je postupljeno po nalogu Komunalne policije i nije bilo potrebe za izdavanje prekršajnih naloga- istakao je načelnik Odjeljenja komunalne policije Milenko Letić i apelovao je na građane da redovno održavaju dimnjake i uređaje za loženje.

Uticaj

Ugljen-monoksid je gas sastavljen od atoma ugljenika i atoma kiseonika, bez boje, mirisa i ukusa, lakši od vazduha. On u organizmu izaziva opštu hipoksiju (nedostatak kiseonika), jer ima jak afinitet za hemoglobin crvenih krvnih zrnaca. Istiskujući kiseonik iz receptora crvenih krvnih zrnaca, on u njima, stvaranjem karbonil jedinjenja, formira ireverzibilnu vezu, koja ograničava transport i korišćenje kiseonika u tkivima. Svake godine u svijetu umre na stotine ljudi od posljedica trovanja ovim gasom.

(Glas Srpske)